Levy-yhtiöt nostivat kanteen yhdysvaltalaista verkkokirjastoa vastaan tekijänoikeuksien loukkauksesta

18.8.2023

A gramophone

Useat levy-yhtiöt, kuten Sony Music ja Universal Music Group, ovat nostaneet kanteen yhdysvaltalaista Internet Archive -verkkokirjastoa ja muun muassa sen perustajaa vastaan. Kanteen mukaan 2749 teokseen on kohdistunut tapauksessa tekijänoikeuksien loukkauksia. Vaadittujen vahingonkorvausten määrä voi kasvaa yli 400 miljoonan dollarin.

Levy-yhtiöiden kanne tekijänoikeuksien loukkauksista kohdistuu Internet Archive -verkkokirjaston Great 78 Project -hankkeeseen, jonka tarkoituksena on taltioida vuosien 1898–1960 välillä tuotettuja pyörimisnopeudeltaan 78. kierroksen gramofonilevyjä ja äänitteitä niistä. Hanketta on perusteltu taiteen suojelulla ja sen tavoitteena on verkkokirjaston mukaan varmistaa se, että nämä suhteellisen harvinaiset äänilevyt eivät jää historiaan. Levyjen digitaalisia kopioita on ladattu verkkokirjaston nettisivuille ja näin välitetty palvelun käyttäjille.

Levy-yhtiöiden mukaan vastaajan väitteet historiallisten levyjen suojelusta ovat tekosyy, jonka varjolla verkkokirjasto jakaa laittomasti musiikkia nettisivuillaan. Kantajien mukaan verkkokirjaston hankkeen johdosta välitettyjen teosten tekijänoikeuksia on loukattu. Kanteessa luetellaan yhteensä 2749 loukattua teosta ja mainitaan kanneperusteina esimerkiksi teosten kappaleiden valmistaminen sekä välittäminen yleisölle laittomasti.

Levy-yhtiöt vaativat muun muassa 150 000 dollarin vahingonkorvausta jokaista kanteessa listattua teosta kohden. Tällöin vahingonkorvausten määrä voisi kasvaa yli 400 miljoonan dollarin.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Skylar Sahakian

Kirjoittajat

Share: