Lakiesitys tietoyhteiskuntakaaresta annettu eduskunnalle

7.2.2014
Hallituksen esitys tietoyhteiskuntakaaresta (HE 221/2013 vp) on annettu eduskunnalle 30.1.2014. Esitys tietoyhteiskuntakaaresta on pääosassa sähköisen viestinnän sääntelyn kokonaisuudistuksessa.

Esitykseen on koottu keskeiset sähköistä viestintää koskevat säännökset ja sillä pyritään luomaan aiempaa paremmat lainsäädännölliset edellytykset keskenään kilpailevalle liiketoiminnalle, viestintäteknologian kehitykselle sekä innovaatiolle. Esityksellä parannetaan kuluttajansuojaa tilanteissa, joissa matkapuhelimella maksettujen tuotteiden kauppa ei toteudu sovitusti. Tietoyhteiskuntakaarella pyritään myös jatkossa takaamaan yksityisyydensuoja ja tietoturva, ulottamalla näitä koskeva sääntely koskemaan kaikkia viestien välittäjiä. Sääntely koskisi esimerkiksi sosiaalisen median sisällä välitettyjä luottamuksellisia viestejä.

Verkkotunnustoimintaa halutaan selkiyttää eriyttämällä se hallinnollisilta ja kaupallisilta tehtäviltään. Viestintävirasto olisi tulevaisuudessa hallinnollisen rekisterin ylläpitäjä, mutta se ei palvelisi verkkotunnusten käyttäjiä suoraan, vaan asioinnista Viestintäviraston ja verkkotunnuksen käyttäjän välillä huolehtisi verkkotunnusvälittäjä. Myös verkkotunnusten myöntämiseen liittyvistä erityisten edellytysten vaatimuksesta luovuttaisiin. Jatkossa fi- ja ax-päätteiset verkkotunnukset olisivat myös sellaisten yritysten, yhteisöjen ja henkilöiden käyttöönotettavissa, jotka eivät ole sijoittuneet Suomeen tai Ahvenanmaalle. Tämä yhtenäistäisi sääntelyä muun Euroopan kanssa. (TV)

Tietoyhteiskuntakaaren on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2015. Asian käsittelyä voi seurata eduskunnan sivuilla: http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/HE+221/2013

Share: