Lainsäädännön arviointineuvoston uusi lausunto

1.4.2022

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon hallituksen esityksen luonnoksesta tekijänoikeuslain ja sähköisen viestinnän palveluksesta annetun lain 184 § muuttamisesta.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tekijänoikeuslakia sekä sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 184 §. Ehdotuksen tarkoituksena on muun muassa vahvistaa tekijöiden ja esittävien taitelijoiden asemaa ja edistää tekijänoikeuden toimivuutta digitaalisessa ympäristössä ja teosten rajat ylittävää käyttöä. Esitys liittyy keskeisesti DSM-direktiivin ja verkkolähetysdirektiivin täytäntöönpanoon.

Arviointineuvosto on katsonut, ettei esitysluonnoksessa ole arvioitu tarpeeksi johdonmukaisesti ja kohdennetusti esityksen vaikutuksia eri kohderyhmille. Esitysluonnoksesta ei myöskään ilmene selkeästi ketkä ovat esityksen keskeiset kohderyhmät. Esityksestä puuttuu suuntaa antavat arviotot yrityksille aiheutuvista kustannuksista ja verkkosisällönjakopalveluiden tarjoajille ehdotetuista toiminta- ja tiedonantovelvollisuudesta johtuvien toimenpiteiden kustannuksista.

Arviointineuvoston mukaan esitysluonnoksessa tulisi arvioida miten Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) yhteyteen perustettava ratkaisumenettely vaikuttaa PRH:n muihin toimintoihin ja resursseihin.

Kokonaisuudessaan arviointineuvosto ilmaisi, että hallituksen esitysluonnos on puutteellinen vaikutusten arvioinnin näkökulmasta ja esitysluonnosta tulee korjata ennen hallituksen esityksen antamista.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Joakim Honkasalo

Kirjoittajat

Share: