Lääkeyhtiöiden lisensointisopimukset edistävät koronalääkkeiden saatavuutta maailmanlaajuisesti

22.11.2021

Pills

Hiljattain lääkeyhtiö Pfizer tiedotti uudesta suun kautta otettavasta koronavirustaudin hoitoon tarkoitetusta lääkkeestään. Lääkkeen tutkimukset ovat vielä käynnissä, ja yhtiö odottaa lääkkeen myyntilupaa. Yhtiö kuitenkin ilmoitti jo lisensointisopimuksen käyttöönotosta, jonka tarkoituksena on mahdollistaa lääkkeen saatavuus kehittyvissä maissa.

Lisensointisopimus koskee uuden Paxlovid-lääkkeen valmistusta. Lisenssi on annettu Medicines Patent Poolille (MPP), joka on YK:n tukema kansainvälinen järjestö. Sen tavoite on parantaa kehittyvien maiden pääsyä lääkkeisiin ja edistää niiden valmistusta. Sen kautta lääkeyhtiöt voivat lisensoida lääkkeitään ja helpottaa niiden maailmanlaajuista saatavuutta. MPP:n tarkoituksena on alilisensoida oikeus Pfizerin uuden lääkkeen valmistukseen ja myyntiin.

Lisensointisopimus takaa rojaltivapaan pääsyn lääkkeeseen sopimukseen kuuluvissa 95 maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että Pfizer ei saa rojaltimaksuja lääkkeen myynnistä niin kauan kuin koronaviruspandemiaa pidetään WHO:n määrittelemänä kansainvälisenä kansanterveysuhkana.

Pfizerin uusi lääke vähentää yhtiön suorittaman tutkimuksen mukaan koronavirustaudin vakavaa muotoa ja tautiin kuolemisen riskiä lähes 90 prosentilla. Sitä voidaan lisäksi säilyttää huoneenlämmössä, joten sen varastointi on helppoa. Se on siten helpommin saavutettavissa isolle osalle maailman väestöä verrattuna kylmäsäilytystä vaativiin lääkkeisiin.

Pfizer ei ole ensimmäinen lääkeyhtiö, joka pyrkii lisensoimaan tuotteitaan koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa. Sen kilpailija MSD allekirjoitti niin ikään hiljattain lisensointisopimuksen MPP:n kanssa tarkoituksena mahdollistaa kehittyvien maiden valmistajille pääsy sen kehittämään koronalääkkeeseen molnupiraviriin.

Lääkeyhtiöiden MPP:n kanssa tekemillä lisensointisopimuksilla on tärkeä rooli koronaviruspandemiassa maailmanlaajuisesti. Matala- ja keskitulon maissa koronarokotekattavuus on alhainen, ja lääkkeiden lisensointisopimukset mahdollistavat pääsyn koronavirustautia helpottaviin lääkkeisiin näissä maissa.

Aiheesta voit lukea lisää Euroopan komission IP Helpdeskin uutisista täällä ja täällä.

WIPO:n uutinen aiheesta löytyy täältä.

Kuva: Adam Nieścioruk sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: