Lääkärit Ilman Rajoja: uusi mutantti osoittaa koronavirusrokotteiden patenttien purkamisen kiireellisyyden

1.12.2021

Covid vaccination

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tiedotteen mukaan uusi omikron-koronavirusmutantti osoittaa sen, että koronarokotepatenteista luopuminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Omikron-virusmutantti tarttuu arvioiden mukaan erittäin helposti.

Järjestön mukaan covid-19-rokotteiden, lääkkeiden, testien ja muiden terveysteknologioiden monipuolisempaa ja laajempaa tuotantoa ja tarjontaa on helpotettava viivytyksettä. Patenttipoikkeuksia vastustavia maita kehotetaan ryhtymään kiireellisesti toimenpiteisiin poikkeuksien hyväksymiseksi.

Intia ja Etelä-Afrikka esittivät yli vuosi sitten poikkeuksia koronavirusrokotteiden ja muiden lääketieteellisten välineiden patentteihin. Yli 100 maata on tukenut ehdotusta. Joukko korkean tulotason maita kuitenkin vastustaa poikkeuksia.

Lääkärit Ilman Rajoja tähdentää, että niin kauan kuin pandemiaa ei saada kuriin joka puolella maailmaa, virus jatkaa mutatoitumistaan. Muun muassa Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokous on lykätty uuden omikron-virusmutantin takia.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön tiedotteen voit lukea täältä.

Kuva: Hakan Nural sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: