Laadukkaamman metadatan puolesta: ISNI-tunnuksen hyödyt tekijänoikeusjärjestöille

15.3.2024

Kun pelkkä nimi ei riitä: selvitys ISNIn hyödyistä tekijänoikeusjärjestöissä -selvityksessä tarkastellaan ISNI-tunnuksen tarjoamia hyötyjä. Selvitys toteutettiin osana Kansalliskirjaston koordinoimaa projektia, jossa suomalaisille luovan alan tekijöille otettiin laajasti käyttöön ISNI-tunnukset. Projektiin osallistuvat tekijänoikeusjärjestöt Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto.

ISNI-tunnus (International Standard Name Identifier) on kansainvälisen ISO-standardin mukainen tunnus, jota käytetään luovalla alalla toimivien henkilöiden ja yhteisöjen tunnistamiseen. ISNI kuuluu samaan tunnisteperheeseen kuin esimerkiksi kirjojen identifiointiin käytettävään ISBN-tunnus. ISNI-tunnusten hallinnoinnista ja jakelusta vastaa Kansainvälinen ISNI-keskus (ISNI International Agency). Suomessa ainoana ISNI-rekisteröintitoimistona toimii tällä hetkellä Kansalliskirjasto.

Selvityksessä katsotaan, että ISNI-tunnusten käyttö takaa tekijänoikeusjärjestöille paremmat mahdollisuudet tekijöiden tunnistamiseen. Käyttöön liittyvät hyödyt jaotellaan selvityksessä kolmeen ryhmään:

1.      Itse ISNI-tunnukseen liittyviin hyötyihin

2.      Yhteiskäytöstä saataviin hyötyihin

3.      Käyttöympäristön kautta koituviin hyötyihin

ISNI-tunnuksesta saatavat hyödyt liittyvät erityisesti tekijätietojen metadataan, tietojen käsiteltävyyteen ja siirrettävyyteen. Tunnuksen käyttö ensinnäkin asettaa vaatimuksia metadatan laadun ja yhdenmukaisuuden suhteen. Metadatan yhteentoimivuus taas osaltaan edistää tekijänoikeuskorvausten kohdentumista tehokkaammin. Hyötynä nähdään myös tietoturvallisuus; kun ISNI-tunnus liitetään teoksen metadataan, tekijän tunnistaminen ja metadatan jakaminen on mahdollista ilman henkilötunnusten käsittelyä. Hyötyjen ja mahdollisuuksien katsotaan kasvavan sitä mukaa kun ISNI-tunnusten käyttö yleistyy.

Selvityksen voit lukea täältä.

Kansalliskirjaston uutinen aiheesta on luettavissa täältä.

Kuva: Usplash / Jan Antonin Kolar

Kirjoittajat

Share: