Kyselytutkimus nuorten eurooppalaisten online-käyttäytymisestä – aiheina verkkopiratismi ja väärennökset

10.6.2022

Euroopan observatorion (European Observatory) teettämän IP Youth Scoreboard -kyselytutkimuksen tulokset on julkaistu. Kyselytutkimus koski  nuorten eurooppalaisten käsityksiä teollis- ja tekijänoikeuksista.

Euroopan observatorion teettämän kyselyn tulokset koskivat etenkin väärennettyjä tuotteita ja verkkopiratismia. Tutkimuksen mukaan 37 % nuorista on tietoisesti ostanut yhden tai useamman väärennetyn tuotteen viimeisen 12 kuukauden aikana. Nuorten ostamat väärennetyt tuotteet ovat yleisimmin vaatteita ja asusteita (17 %), kenkiä (14 %), elektronisia laitteita (13 %) ja kosmetiikkatuotteita (12 %). Väärennettyjen tuotteiden suosio on noussut nuorten keskuudessa sitten viime tutkimustulosten.

Tutkimuksen mukaan verkkopiratismin suosio on pysynyt samana nuorten keskuudessa. Tutkimuksen mukaan 21 % nuorista on tietoisesti päässyt käsiksi laittomaan sisältöön (pirated content) viimeisen 12 kuukauden sisällä. Silti laillisten lähteiden hyödyntäminen on kasvattanut suosiotaan nuorten keskudessa. Vuonna 2019, 50 % vastanneista kertoi, ettei ollut käyttänyt, toistanut, ladannut tai suoratoistanut laittomista lähteistä peräisin olevaa sisältöä viimeisen vuoden aikana. Nyt vastaava luku oli 60 %.

Suurimmat syyt väärennettyjen tuotteiden ja piraattisisällön käyttämiseen ovat hinta ja saatavuus. Nuorten käytökseen vaikuttavat myös sosiaalinen paine, henkilökohtaiset tietoturvaan- ja kyberuhkiin liittyvät riskit ja parempi ymmärrys ympäristöön ja yhteiskuntaan kohdistuvista vaikutuksista.

Euroopan observatorion teettämän tutkimuksen tarkoituksena on tuoda esille minkälainen rooli laillisten ja laittomien verkkolähteiden käytöllä on euroopan nuorison keskuudessa ja minkälainen suhtautuminen ja käyttäytyminen nuorisolla on väärennettyjä tuotteita kohtaan. Tutkimustulokset julkaistiin Maailman väärennösten vastaisena päivänä osana eurooppalaista tietoisuuskampanjaa.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä ja IP Youth Scoreboard 2022 -tutkimustuloksiin pääset tästä.

Kuva: Unsplash, Victoria Heath

 

Kirjoittajat

Share: