Koronarokotukseen liittyvät tiedot ovat tietosuojavaltuutetun mukaan terveystietoa

30.8.2021

Tietosuojavaltuutettu on täsmentänyt verkkosivuillaan, että koronarokotuksesta saatu tieto katsotaan terveystiedoksi.

Terveystiedoiksi katsotaan kaikki henkilön sairauksiin, sairauden riskeihin ja annettuun hoitoon liittyvät tiedot. Terveystiedot kuuluvat tietosuoja-asetuksen erityisiin henkilötietoryhmiin ja niitä on suojattava erityisen tarkasti riippumatta siitä, mistä lähteestä tiedot on saatu.

Tietosuojavaltuutettu täsmensi koronaviruksen ja koronarokotetiedon käsittelyä työpaikalla nettisivuillaan usein kysyttyjen kysymysten välilehdellä. Työntekijällä tai työnhakijalla on vapaus valita kertooko työnantajalle koronarokotteestaan. Työnantaja ei voi pakottaa kertomaan tätä tietoa. Työnantajalla on oikeus pyytää ja käsitellä terveystietoja, jotka ovat välittömästi tarpeellisia työsuhteeseen liittyen. Työnantajan tulee ottaa huomioon tarpeellisuusvaatimus eikä siitä voida poiketa edes työntekijän suostumuksella.

Terveystietoihin liittyviin keskusteluihin sovelletaan vaitiolovelvollisuuteen liittyviä sääntöjä eikä tietoja saa luovuttaa sivullisille. Työnantaja voi pyytää tilastotietoa työntekijöiden rokotekattavuudesta työterveydestä.

Pääset lukemaan tietosuojavaltuutetulta usein kysyttyä kysymyksiä koronaviruksesta täältä. Löydät tietosuojavaltuutetun tiedotteen täsmennetyistä koronarokotukseen liittyvistä terveystiedoista täältä.

(EJ)

Share: