Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden tuomiota hyvitysmaksujen kiertämistä koskeneessa asiassa

10.3.2015
Korkein oikeus: Verkkokauppa.com velvoitetaan maksamaan korvausta hyvitysmaksujen laiminlyönnistä

KKO:2015:17, Antopäivä 9.3.2015

Verkkokauppa.com Oy (Verkkokauppa) oli myynyt suomalaisille asiakkailleen suomenkielisen internetsivustonsa välityksellä tuotteita Viroon perustetun tytäryhtiönsä, Arctecho OÜ:n (Arctecho) kautta. Helsingin hovioikeus oli antanut asiassa ratkaisun vuonna 2013. Hovioikeudessa asiassa oli ollut kyse etenkin siitä, oliko Arctecho ollut tekijänoikeuslain tarkoittamassa merkityksessä hyvitysmaksuvelvollisuuden alainen maahantuoja tai jälleenmyyjä, sekä siitä, voitiinko Verkkokauppa asettaa hyvitysmaksujen laiminlyönnistä yhteisvastuuseen tytäryhtiönsä kanssa.

Hovioikeuden mukaan Arctecho oli ollut laitteiden maahantuoja, sillä sen toiminta oli ollut suomalaisille kuluttajille suunnattua etämyyntiä. Lisäksi hovioikeus oli ottanut huomioon Verkkokaupan ja Arctechon väliset omistus- ja määräysvaltasuhteet ja katsonut, että järjestely, jossa tuotteet myytiin tytäryhtiön kautta, oli keinotekoinen. Tästä syystä se oli katsonut, että tytäryhtiön vastuu oli voitu samastaa emoyhtiön vastuuseen. Hovioikeus oli tuominnut Verkkokaupan ja Arctechon yhteisvastuullisesti suorittamaan Teostolle 3 500 000 euroa korvausta hyvitysmaksujen laiminlyönnistä.

Verkkokauppa valitti ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen, joka antoi asiassa ratkaisunsa 9.3.2015. Valituksessa oli kyse siitä, voitiinko Verkkokauppa asettaa yhteisvastuuseen Arctechon kanssa. Korkein oikeus otti huomioon hovioikeuden esityksen vastuun samastamisesta sekä Verkkokaupan menettelyn moitittavuuden, eikä muuttanut hovioikeuden ratkaisua. Myös korkein oikeus katsoi, että Verkkokauppa oli perustanut tytäryhtiön Viroon tarkoituksenaan välttyä hyvitysmaksujen suorittamiselta. (NA)

Ratkaisu luettavissa:

http://www.korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1425626754430.html

Share: