Korkeimman oikeuden linjaus: teleoperaattori voidaan velvoittaa luovuttamaan piratismista epäiltyjen käyttäjien yhteystiedot

7.7.2022

Korkein oikeus on antanut tällä viikolla ratkaisun, jonka mukaan teleoperaattorin on luovutettava 34:n luvattomasta materiaalin jakamisesta epäillyn henkilön yhteystiedot elokuvia levittävälle yhtiölle. Päätöksessään korkein oikeus punnitsi yksityisyyden suojaa  ja oikeudenomistajien etua.

Korkeimpaan oikeuteen asti edenneessä asiassa elokuvia levittävä yhtiö oli huomannut, että yksilöidyistä teleliittymistä oli ilman sen lupaa saatettu yleisön saataviin BitTorrent-vertaisverkossa elokuvateoksia, joihin yhtiöllä oli yksinomainen oikeus. Yleisön saataviin oli saatettu merkittävässä määrin tekijänoikeudella suojattua aineistoa. Yhtiö vaati, että teleoperaattori määrätään luovuttamaan 34:n eri teleliittymän yhteystiedot pyydetyltä ajankohdalta tekijänoikeuslain 60 a §:n nojalla.

Markkinaoikeus oli aikaisemmin päätynyt asiassa ratkaisuun, jossa se määräsi teleoperaattorin luovuttamaan tietoja viidestä teleliittymän käyttäjästä ja tilaajasta. Korkeimman oikeuden mukaan kuitenkin kaikkien liittymien käyttäjien ja tilaajien yhteystiedot on luovutettava.

Korkeimman oikeuden linjaus on ennakkopäätös, joka tulee ohjaamaan alempien oikeusasteiden tuomioita jatkossa. Päätös johtaa todennäköisimmin vertaisverkossa tapahtuvan elokuvien ja tv-sarjojen levittämisen valvonnan lisääntymiseen sekä maksuvaatimusten lähettämiseen tekijänoikeudella suojattua materiaalia luvattomasti jakaville tahoille.

Korkeimman oikeuden ratkaisun pääset lukemaan tästä.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Glenn Carstens-Peters

Kirjoittajat

Share: