Kopiointikiista Iittalan uudesta mukista

8.2.2024

Sisustusmuotoiluun ja astioihin erikoistunut Iittala esitteli tällä viikolla brändin uuden ilmeen ja lanseerasi uuden tuotesarjan. Yksi Play-tuotesarjan tuotteista on pienikorvainen, pastellin väreissä saatavilla oleva muki, jonka on esitetty muistuttavan erehdyttävästi helsinkiläiskeraamikko Johanna Ojasen kuppia.

Iittalan väitetään kopioineen Ojasen kupin, jossa on Iittalan uuden mukin tavoin pienet pyöreät korvat ja pastellin värit. Ojasen kuppi on tullut myyntiin vuonna 2011. Iittalan mukin suunnitellut Aleksi Kuokka on kommentoinut kopiointisyytöksiä avoimessa Facebook-päivityksessään toteamalla, ettei kukaan voi olla tietoinen kaikista mukimalleista. Hän on kertonut suunnittelevansa vilpittömistä ja omista lähtökohdistaan, ja joskus voi käydä niin, että suunniteltu tuote muistuttaa jo olemassa olevaa esinettä. Iittala puolestaan on todennut, että ”muki on muotona universaali, arjen käyttöesine, josta on olemassa lukemattomia variaatioita”, ja siten mukimalleista voi usein löytää samankaltaisuuksia – näin on myös tässä tapauksessa. Ojanen ei ole kommentoinut sosiaalisessa mediassa paljon keskustelua herättänyttä kopiointikiistaa.

Mukituotteita voidaan suojata niin tekijänoikeudella, mallisuojalla kuin jopa 3D-tavaramerkillä. Ojasen kuppiin ei kuitenkaan näyttäisi kohdistuvan teollisoikeuksia. Epäselvää on, saako Ojasen kuppi tekijänoikeussuojaa. Vaikka kuppi olisi tekijänoikeudella suojattu teos, on huomattava, että kaksoisluonnokset ovat tekijänoikeudellisesti sallittuja, kunhan kyse on itsenäisestä luomistyöstä. Tähän periaatteeseen Iittalan mukin suunnittelija näyttäisi viitanneen toteamalla, ettei kukaan voi olla tietoinen kaikista mukimalleista. Keraamikko ja Aalto-yliopiston opettaja Eeva Jokinen on tältä osin nostanut Facebook-sivuillaan esille, että Ojasen kuppeja on ollut myynnissä muun muassa Artekin myymälässä, minkä lisäksi ne ovat olleet paljon esillä sosiaalisessa mediassa. Ihmetystä on herättänyt se, miten mukin suunnittelija ja Iittala eivät olisi olleet tietoisia Ojasen kupeista. Jos Ojasen kupin katsottaisiin ylittäneen teoskynnyksen ja saavan tekijänoikeussuojaa, on huomioitava, että kyse voi olla tekijän kappaleen valmistamista koskevan yksinoikeuden loukkaamisesta, vaikka yksityiskohtia olisikin muutettu.

Tapauksessa on siten oikeudellisesta näkökulmasta paljon epäselvyyksiä. Arvuuttelun varaan ei kuitenkaan jää kopiointisyytösten Iittalalle aiheuttama mainehaitta, sillä Iittalan on katsottu toimineen moraalittomasti – rikkoo Play-tuotesarjan muki Ojasen yksinoikeuksia tai ei.

Alkuperäiset uutiset löydät täältä ja täältä.

Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Kirjoittajat

Share: