Komission tutkimus maantieteellisiä merkintöjä sekä aitoja perinteisiä tuotteita koskevasta järjestelmästä

3.3.2021

Tutkimuksen sekä käynnissä olevan julkisen konsultaation tarkoituksena on vaikuttaa osaltaan EU:n maantieteellisiä merkintöjä sekä aitoja perinteisiä tuotteita koskevan järjestelmän kokonaisarviointiin. Vastikään julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan järjestelmää koskevan nykypolitiikan vaikuttavuutta, tehokkuutta, johdonmukaisuutta, merkitystä sekä EU:n tason sääntelyllä saavutettua lisäarvoa.

Unsplash.com / Maddi Bazzocco

Maantieteellisten merkintöjen ja aitojen perinteisten tuotteiden taloudellinen arvo on huomattava. Tuotteille oli tammikuussa 2020 rekisteröity EU-tasolla 3 286 nimeä, ja vuonna 2017 maantieteellisten merkintöjen ja aitojen perinteiden tuotteiden myynnin arvoksi arvioitiin 77,15 miljardia euroa.

Järjestelmän tavoitteiden katsotaan tutkimuksessa täyttyvän yleisesti, vaikka tiettyjä haasteita tunnistetaankin. Vaikuttavuuden mittauksessa huomioidaan viljelijöiden ja tuottajien reilu kilpailu, immateriaalioikeuksien tuoma suoja, EU:n markkinoiden eheys, kuluttajille kulkeutuva selkeä ja luotettava tieto, viljelijöiden ja tuottajien saama kohtuullinen tuotto sekä maaseutualueisiin kohdistuvat vaikutukset. Vaikka esimerkiksi kuluttajille kulkeutuu runsaasti tietoa, on järjestelmää koskeva tietoisuus ja ymmärrys alhainen useamman jäsenvaltion alueella.

Järjestelmää pidetään myös tehokkaana, kun vertaillaan sen tuomia hyötyjä niihin kustannuksiin, jotka kohdistuvat yksityisiin sidosryhmiin ja julkisyhteisöihin. Tehokkuuteen liittyvänä menettelyllisenä ongelmana pidettään tuote-eritelmien rekisteröinnin ja mahdollisen muokkaamisen pitkää ajallista kestoa niin jäsenvaltio- kuin unionitasolla.

Järjestelmä arvioidaan tutkimuksessa niin ikään merkitykselliseksi. Merkityksellisyyden analysoinnissa huomioidaan eri sidosryhmien eli kansallisten viranomaisten, tuottajaryhmien sekä kuluttajien ohella maaseutualueet, ympäristöön liittyvät kestävyyskysymykset sekä eläimien hyvinvointi. Vaikka ympäristöä ja eläimistöä ei olekaan asetettu erilliseksi tavoitteeksi järjestelmää koskevassa lainsäädännössä, on näiden huomioimiseen kohdistunut enenevissä määrin kysyntää.

Tutkimuksessa ei havaita myöskään huomattavia järjestelmää koskevia epäjohdonmukaisuuksia. Tämä pätee niin maantieteellisten merkintöjen ja aitojen perinteisten tuotteiden välisiin kuin myös näiden ulkoisiin, muihin järjestelmiin kuten EU-tavaramerkkeihin kohdistuviin suhteisiin.

EU:n tasoisen järjestelmän katsotaan tuottavan myös selkeää lisäarvoa. Ilman unionin tasoista kehystä vastaavaa järjestelmää ei välttämättä olisi olemassa eri jäsenvaltiossa, eikä se välttämättä olisi yhdenmukainen niissä jäsenvaltiossa, joissa se olisi perustettu. Lisäksi EU:n tasoisella järjestelmällä varmistetaan menettelyjen yhdenmukaisuus.

Tutkimuksen lopussa esitetään suosituksia, joilla edellä käsiteltyjä osatekijöitä voitaisiin edelleen parantaa. Näihin ehdotuksiin lukeutuvat muun muassa tiedonvälitys kuluttajille, suojajärjestelmiin kohdistuva tutkimus sekä menettelyjen yksinkertaistaminen.

Löydät komission asiaa koskevan tiedotteen sekä linkin tutkimukseen täältä.

(JT)

Share: