Komissiolta ja EUIPO:lta raportti aineettomien oikeuksien loukkauksien valvonnasta EU:ssa

3.12.2021

Globe

Euroopan komissio ja Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) ovat julkaisseet yhteisen tutkimusraportin, joka koskee aineettomien oikeuksien loukkauksien valvontaa EU:n rajoilla ja sisämarkkinoilla vuonna 2020. Raportin luvut ovat peräisin jäsenvaltioiden poliisi-, tulli- ja markkinavalvontaviranomaisilta.

Raportin mukaan vuonna 2020 EU-rajoilla tullin takavarikoimat väärennetyt tuotteet olivat 2,4 % arvokkaampia verrattuna vuonna 2019 takavarikoituihin tuotteisiin. Tuotteiden määrä oli kuitenkin vähäisempi verrattuna vuoden takaiseen. EU:n sisämarkkinoilla poliisin ja markkinoiden valvonnasta vastaavien viranomaisten kiinniottamien väärennettyjen tuotteiden määrä lisääntyi yli 4,6 %:lla.

Koronaviruspandemialla on ollut huomattava vaikutus EU:n rajoilla ja sisämarkkinoilla tapahtuviin takavarikointeihin. Tälle on lukuisia syitä, kuten yleisellä tasolla kaupankäynnin vähentynyt määrä pandemian ensimmäisten kuukausien aikana sekä valvontaviranomaisten työn vaikeutuminen.

Kiinniotettujen tuotteiden arvo oli yhteensä lähes kaksi miljardia euroa. Vaatetusasusteet olivat yleisin väärennetty tuote. Yleisiä olivat myös väärennetyt pakkausmateriaalit, CD:t ja DVD:t sekä vaatteet. Kiina oli aikaisemman vuoden tavoin väärennettyjen tuotteiden pääasiallinen alkuperämaa EU:n ulkopuolella.

Raportin tarkoituksena on tarjota hyödyllistä tietoa aineettomien oikeuksien loukkauksista EU:ssa. Lisäksi tavoitteena on auttaa valvontaviranomaisia kehittämään toimenpiteitään, jotta ongelmaan voidaan vastata. Suuremmassa mittakaavassa raportti tarjoaa EU:n päättäjille dataa päätöksenteon tueksi.

Raporttia koskevan uutisen löydät täältä.

Raportti on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.

Kuva: Christian Lue sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: