EU-komission tekijänoikeutta koskenut julkinen kuuleminen on valmistunut

25.7.2014
EU-komissio on julkistanut raportin, joka sisältää noin 9.500 saatua vastausta konsultointipyyntöön.

Yhteensä vastauksia tuli yli 11.000, mukaan lukien kysymykset ja kommentit.

Komissio käynnisti mahdollisia tekijänoikeusuudistuksia koskevan kyselyn joulukuussa 2013 ja se oli avoinna maaliskuun 2014 alkupuolelle asti.

Kysely oli jaettu 7 eri kysymysluokkaan, joista jokainen sisälsi alakysymyksiä. Pääluokat käsittelivät oikeuksia ja sisämarkkinoiden toimintaa; sisämarkkinoiden rajoituksia ja poikkeuksia; yksityistä kopiointia ja painojäljentämistä; kirjailijoiden ja esiintyjien kohtuullista korvausta; oikeuksien kunnioitusta; sitä, tulisiko EU:n tähdätä kohti yhtä yhtenäistä tekijänoikeuslainsäädäntöä; ja muita aiheita.

Ensimmäisen pääluokan alakysymys käsitteli maiden rajat ylittävää pääsyä Internet-sivustoille, ja siihen saapui eri ryhmiltä seuraavanlaisia vastauksia:

Kuluttajat kertoivat ongelmista yrittäessään käyttää online-palveluita toisessa EU-maassa. IP-osoitteen sijainti tietyssä maassa aiheutti yhteysongelmia, sekä esimerkiksi virheellisiä uudelleenohjauksia nettisivuston tiettyyn maaosioon. Tämä on ongelmallista etenkin, kun ulkomailla asuva jäsenmaan kansalainen yrittää päästä kotimaassaan sallituille sivustoille. Kansalliset, kollektiiviset hallinto-organisaatiot aiheuttivat videoita koskevia ongelmia esimerkiksi YouTubessa tai suoratoistopalvelu Netflixissä, joissa osa videoista on sallittu vain tiettyjen maiden asukkaille.

Institutionaaliset käyttäjät, kuten kirjastot, raportoivat ongelmista, jotka koskivat useiden jäsenmaiden välisiä toimintoja, kuten esimerkiksi lisensseistä neuvottelu ja tilausten hallinnointi. Yliopistot mainitsivat, että verkossa sijaitseviin opetusmateriaaleihin on välillä ongelmallista päästä, jos opiskelija on toisen jäsenmaan asukas. Ongelma ilmenee esimerkiksi internetin välityksellä järjestettävillä verkkokursseilla.

Kirjailijat ja esiintyjät olivat yleisesti sitä mieltä, että ongelmat rajat ylittävissä yhteyksissä eivät johdu tekijänoikeuden alueellisuudesta tai lisensointiongelmista, sillä monia alueita kattavia lisenssejä on olemassa. Palveluiden tarjoajien kaupalliset valinnat määrittävät kuinka, milloin ja missä palveluita on saatavilla. Kulttuuriset, kielelliset ja sääntelylliset erot jäsenmaiden välillä nähtiin alueellisuuden puolestapuhujina.

Kollektiivisen hallinnoinnin organisaatiot totesivat, että he ovat yleisesti ottaen halukkaita myöntämään, ja myöntävätkin jo, useita alueita kattavia lisenssejä. Organisaatiot huomauttivat myös, että joissakin tapauksessa oikeudenomistajat rajoittavat lisenssit alueellisesti.

Laaja raportti julkistettiin 23.7.2014 ja on luettavissa kokonaisuudessaan komission verkkosivulta.

Kaikki vastaukset ovat saatavilla anonyymisti samalta verkkosivulta.

(EL)

Share: