Komissio tiedottaa Euroopan uudesta globaalista lähestymistavasta tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä varten

19.5.2021

Komissio antoi 18.5.2021 tiedonannon tutkimusta ja innovointia koskevasta globaalista lähestymistavasta, joka muodostaa Euroopan strategian kansainvälistä yhteistyötä varten. EU pyrkii strategian avulla ottamaan johtavan roolin kansainvälisten tutkimus- ja innovointikumppanuuksien tukijana sekä tarjoamaan innovatiivisia ratkaisuja, joilla yhteiskunnista voidaan tehdä ympäristöystävällisiä, digitaalisia ja terveitä.

Uusi lähestymistapa korvaa vuonna 2012 annetussa komission tiedonannossa esitetyn, kansainvälistä tutkimus- ja innovaatioyhteistyötä koskeneen strategian. Uudella lähestymistavalla pyritään ottamaan huomioon muuttunut globaali toimintaympäristö ja varmistamaan, että EU:n kansainvälinen yhteistyö on sen nykyisten painopisteiden mukaista.

Lähestymistavassa vahvistetaan Euroopan sitoutuminen huippuosaamisen edistämiseksi, tieteellisen edistyksen edellyttämien resurssien yhdistämiseksi ja elinvoimaisten innovaatioekosysteemien kehittämiseksi tarvittavaan riittävään globaalin avoimuuden tasoon.

Strategia perustuu kahteen toisiaan tasapainottavaan päätavoitteeseen. Sillä pyritään ensinnäkin sääntöihin ja arvoihin perustuvaan sekä oletusarvoisesti avoimeen tutkimus- ja innovointiympäristöön. Toiseksi strategialla pyritään varmistamaan vastavuoroisuus ja tasapuoliset toimintaedellytykset kansainvälisessä tutkimus- ja innovaatioyhteistyössä.

Horisontti Eurooppa -puiteohjelma tulee olemaan keskeinen väline strategian toteuttamisessa, minkä lisäksi strategian luonnehditaan edellyttävän tiivistä koordinointia ja yhteistyötä EU:n ja sen jäsenvaltioiden välillä.

Löydät komission asiaa koskevan tiedotteen täältä.

(JT)

Share: