Komissio pyrkii laajentamaan digitaalisen sisällön saatavuutta sekä nykyaikaistamaan EU:n tekijänoikeussääntöjä

17.12.2015
Komissio julkaisi osana digitaalisia sisämarkkinoitaan koskevaa strategiaansa asetusehdotuksen, joka antaisi eurooppalaisille mahdollisuuden hyödyntää verkkosisältöään myös matkojensa aikana, sekä toimintasuunnitelman, jolla modernisoidaan EU:n tekijänoikeussääntöjä.

Komissio julkaisi 9.12.2015 osana digitaalisia sisämarkkinoitaan koskevaa strategiaansa asetusehdotuksen, joka antaisi eurooppalaisille mahdollisuuden hyödyntää verkkosisältöään myös matkojensa aikana, sekä toimintasuunnitelman, jolla modernisoidaan EU:n tekijänoikeussääntöjä. Komission hyväksymä ehdotus koskee digitaalista sisältöä, esimerkiksi musiikin suoratoistoa. Lisäksi komissio hyväksyi tavaroiden verkkokauppaa koskevan ehdotuksen.

Verkkosisällön saatavuus

Tällä hetkellä EU:n sisällä matkustavilla EU:n kansalaisilla ei välttämättä ole mahdollisuutta käyttää elokuvia, musiikkia, sähkökirjoja ja pelejä tarjoavia verkkopalveluita, joita he ovat ostaneet tai tilanneet kotimaassaan. Ehdotettu asetus verkkosisältöpalvelujen rajat ylittävästä siirrettävyydestä sisältää muutoksia, jotka helpottaisivat digitaalisten sisältöjen käyttämistä matkoilla EU:n sisällä. Rajat ylittävän siirrettävyyden odotetaan olevan käytössä vuonna 2017.

Verkkosisällöksi määritellään maksulliset palvelut sekä maksuttomat palvelut edellyttäen, että palvelu todentaa käyttäjän asuinvaltion. Jos käyttäjä saa verkkosisältöä ilman maksua, palveluntarjoaja on velvollinen mahdollistamaan rajat ylittävän siirrettävyyden vain, mikäli se voi todentaa käyttäjän asuinvaltion.

Ehdotuksen velvoite rajat ylittävän verkkosisällön saatavuuden mahdollistamisesta tarkoittaa, että käyttäjän on tilapäisesti toisessa jäsenvaltiossa ollessaan voitava käyttää samaa sisältöä, samassa määrin sekä yhtä monella laitteilla ja toiminnolla kuin asuinvaltiossaan. Velvoite ei kuitenkaan ulotu palvelun toimituksen laatuvaatimuksiin eikä palveluntarjoaja ole vastuussa mahdollisesta palvelun heikommasta laadusta, ellei toisin ole nimenomaisesti sovittu. Palveluntarjoajan on informoitava käyttäjää palvelun toimituksen laadusta. Lisäksi ehdotuksen mukaan kaikki rajat ylittävän siirrettävyyden velvoitteen vastaiset sopimusehdot olisivat täytäntöönpanokelvottomia.

Toimintasuunnitelma tekijänoikeussääntöjen modernisoimiseksi

Komissio esitteli myös näkemyksensä nykyaikaisista EU:n tekijänoikeuspuitteista, joista annetaan seuraavan puolen vuoden aikana lainsäädäntöehdotuksia ja poliittisia aloitteita. Toimintasuunnitelma perustuu neljään yhtä tärkeään osa-alueeseen: sisällön laajempi saatavuus EU:ssa, tekijänoikeuksiin sovellettavat poikkeukset, oikeudenmukaisemmat markkinat sekä piratismin torjuminen. Lisäksi komissio esittää pitkän aikavälin visionsa tekijänoikeuksista EU:ssa.

Nyt esitettyjen sisällön siirrettävyyttä koskevien sääntöjen myötä matkustaessaan EU:ssa käyttäjien verkkosisältö on heidän saatavillaan samalla tavalla kuin kotona. Komissio aikoo edelleen parantaa kulttuurialan teosten saatavuutta muun muassa kehittämällä tv- ja radio-ohjelmien rajat ylittävää jakelua verkossa, helpottamalla sisällön rajat ylittävää saatavuutta koskevien lupien myöntämistä ja antamalla uuden elämän teoksille, joita ei enää hyödynnetä kaupallisesti.

Komissio aikoo toteuttaa tekijänoikeuspoikkeuksia koskevia toimia erityisesti tutkimuksen ja koulutuksen helpottamiseksi. Poikkeusten perusteella tekijänoikeudella suojattuja teoksia voidaan käyttää määritellyissä olosuhteissa ilman oikeudenhaltijan ennakkolupaa. Esimerkiksi tutkijoiden olisi helpompi käyttää tekstin ja datan louhintateknologiaa suurten tietokokonaisuuksien analysoimiseksi.

Komissio myös arvioi, jakautuvatko teosten verkkokäytön hyödyt oikeudenmukaisesti, ja tarkastelee samassa yhteydessä uutiskoostepalveluiden roolia.

Sisällön laajemmalla saatavuudella edistettäisiin piratismin torjumista ja komissio haluaa varmistaa, että tekijänoikeuksien täytäntöönpanoa valvotaan asianmukaisesti koko EU:ssa. Vuonna 2016 komissio laatii rahavirtojen seurantaa koskevat eurooppalaiset puitteet, joiden avulla leikattaisiin piratismista tuloja saavien yritysten rahavirrat.

Uudet tekijänoikeuksia ja digitaalisopimuksia koskevat ehdotukset ovat ensimmäiset lainsäädäntöä koskevat muutokset, joita esitetään osana digitaalisten sisämarkkinoiden strategiaa. Vuoden 2016 loppuun mennessä on tarkoitus esittää yhteensä 16 aloitetta.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-6261_fi.htm

(VS)

Share: