Komissio nostaa Suomea vastaan kanteen tekijänoikeussääntöjen täytäntöönpanon laiminlyönnistä

16.2.2023

Eu flags

Euroopan komissio on päättänyt haastaa Suomen ja viisi muuta EU-jäsenmaata EU:n tuomioistuimeen, koska maat eivät ole saattaneet EU:n tekijänoikeussääntöjä kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Komissio julkaisi eilen 15.2.2023 rikkomusmenettelyjä koskevan koosteen, mikä sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet koskien niitä EU-jäsenmaita, jotka eivät ole noudattaneet EU-lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Koska Suomi ei ole saattanut kahta tekijänoikeuksiin liittyvää direktiiviä kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöä, komissio nostaa EU-tuomioistuimessa Suomea vastaan kanteen. Komissio nostaa tekijänoikeussääntöjä koskevan kanteen myös Bulgariaa, Tanskaa, Latviaa, Puolaa ja Portugalia vastaan.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi ((EU) 2019/790) tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM-direktiivi) annettiin 17.4.2019 ja direktiivi olisi pitänyt implementoida osaksi kansallista lainsäädäntöä 7.6.2021 mennessä. Suomi ei ole ilmoittanut komissiolle toimenpiteistä, joilla DSM-direktiivi sisällytetään kansalliseen lainsäädäntöön. Suomi ei ole myöskään saattanut tiettyihin verkkolähetyksiin sovellettavista tekijänoikeuksista ja lähioikeuksista annettua direktiiviä ((EU) 2019/789) kaikilta osin osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Direktiivien tavoitteena on nykyaikaistaa tekijänoikeussääntöjä, jotta kuluttajat ja luovan työn tekijät saavat digimaailmasta mahdollisimman paljon irti. Lisäksi direktiiveillä suojellaan oikeudenhaltijoita eri sektoreilta ja edistetään korkeamman arvon sisällön luomista ja levittämistä.

Lue komission tiedote täältä.

Kuva: Unsplash, Christian Lue

Kirjoittajat

Share: