Komissio kehottaa jäsenvaltioita implementoimaan EU:n tekijänoikeussäännöt

19.5.2022

Komissio kehottaa jäsenvaltioita kansallisesti implementoimaan EU:n direktiivit 2019/789 ja 2019/790 ja aikoo lähettää perustellut lausunnot jäsenvaltoille, jotka eivät ole tehneet tarvittavia toimenpiteitä määräajassa.

EU:n tekijänoikeuksiin liittyvien direktiivien kansallinen implementointi on kesken monessa jäsenvaltiossa, muun muassa Suomessa. Komissio on ilmoittanut aikovansa lähettää perustellut lausunnot niille jäsenvaltioille, jotka eivät ole ajoissa ilmoittaneet komissiolle, miten kansallisessa lainsäädännössä taataan direktiivin 2019/789 tietyt verkkolähetyksiin sovellettavat tekijänoikeudet ja lähioikeudet sekä niille jäsenvaltioille, jotka eivät ole ajoissa ilmoittaneet komissiolle toimenpiteistä, joilla tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla annettu direktiivi (2019/790, DSM-direktiivi) sisällytetään kansalliseen lainsäädäntöön.

Toimenpide liittyy komission vuonna 2021 käynnistämään rikkomusmenettelyyn. Ensimmäisessä vaiheessa komissio lähetti virallisen ilmoituksen niille jäsenvaltioille, jotka eivät olleet ajoissa ja kaikilta osin ilmoittaneet direktiivien implementoinnista kansalliseen lainsäädäntöön. Perusteltujen lausuntojen lähettäminen tarkoittaa siirtymistä rikkomusmenettelyn toiseen vaiheeseen. Seuraavaksi lausunnon vastaanottaneilla jäsenvaltioilla on kaksi kuukautta aikaa korjata tilanne kummankin direktiivin osalta, muussa tapauksessa komissio voi nostaa jäsenvaltiota vastaan kanteen Euroopan unionin tuomioistuimessa.

Suomessa kyseisten direktiivien toimeenpano on yhdistetty ja hallituksen esitys (HE 43/202) laeiksi tekijänoikeuslain ja sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta on annettu eduskunnalle 13.4.2022. Hallituksen esityksessä mainitaan, että ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2023.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä ja lisätietoa direktiivien toimeenpanemisesta Suomessa on saatavilla tästä.

Kuva: Unsplash, Guillaume Périgois

Kirjoittajat

Share: