Komissio julkaisi teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan toimintasuunnitelman

26.11.2020

Komission 25.11. julkaiseman toimintasuunnitelman tarkoituksena on auttaa yrityksiä hyödyntämään keksintöjään ja luomuksiaan parhaalla mahdollisella tavalla ja varmistaa, että ne tuottavat myös taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä.

Toimintasuunnitelmassa ehdotettujen toimenpiteiden tavoitteena on auttaa Euroopan luovaa ja innovatiivista teollisuutta säilyttämään maailmanlaajuinen johtoasemansa ja nopeuttaa Euroopan vihreää ja digitaalista siirtymää. Aineettomien oikeuksien tuottaman lisäarvon odotetaan kasvavan entisestään useimmissa Euroopan teollisuuden ekosysteemeissä. Myös immateriaalioikeuksien rekisteröinnit ovat maailmanlaajuisesti kasvussa, sillä niiden merkitys teknologiseen johtoasemaan tähtäävässä globaalissa kilpailussa on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi.

Toimenpiteillä on tarkoitus vastata myös koronaviruskriisin aiheuttamiin haasteisiin, sillä poikkeustila on korostanut riippuvuuttamme kriittisistä innovaatioista ja teknologioista. Toimintasuunnitelmassa käsitellään näitä haasteita ja varmistetaan, että kriittiset teollis- ja tekijänoikeudet ovat käytettävissä myös kriisiaikoina. Toimintasuunnitelma perustuu teollis- ja tekijänoikeuksia koskevalle eurooppalaiselle toimintakehykselle ja hyödyntää sen vahvuuksia edistääkseen elpymistä ja palautumista keskeisillä talouden aloilla. Aineettomat oikeudet ovat merkittävässä asemassa talouden elpymisessä, sillä teollis- ja tekijänoikeusintensiivisten alojen osuus EU:n koko BKT:stä on 45 prosenttia ja viennistä 93 prosenttia. Teollis- ja tekijänoikeusintensiiviset alat ovat myös merkittäviä työllistäjiä unionissa, sillä esimerkiksi kulttuuri- tekstiili- ja elektroniikkaekosysteemeissä niiden osuus työllisyydestä on 100 prosenttia.

Toimintasuunnitelmassa esitetään toimenpiteitä viidellä keskeisellä alalla. Näitä ovat aineettoman omaisuuden suojan parantaminen, pk-yritysten kannustaminen aineettoman omaisuuden hyödyntämiseen, teollis- ja tekijänoikeussuojan alaisen omaisuuden jakamisen helpottaminen, väärennösten torjunta ja immateriaalioikeuksien aiempaa parempi valvonta sekä maailmanlaajuisten ja tasapuolisten toimintapuitteiden edistäminen. Toimintasuunnitelmassa ehdotetaan esimerkiksi olemassa olevien teollis- ja tekijänoikeudellisten keinojen ajantasaistamista ja sovittamista digiaikaan. Tähän sisältyy esimerkiksi patentoitujen lääkkeiden ja kasvinsuojeluaineiden lisäsuojatodistusten kehittäminen ja EU:n mallisuojan nykyaikaistaminen. Lisäksi komissio esittää tiedotusta ja neuvontaa parantavia toimenpiteitä auttaakseen pienempiä yrityksiä hyödyntämään aineetonta omaisuuttaan.

Koronaviruskriisin vaikutuksia pyritään torjumaan uudella rahoitustukijärjestelmällä, jolla autetaan pk-yrityksiä hallinnoimaan paremmin aineetonta omaisuuttaan ja hyödyntämään sitä rahoituksen saannissa. Vaikka toimintasuunnitelman ensisijaisena tavoitteena on suojata aineetonta omaisuutta, pyritään sillä myös parantamaan talouden ja yhteiskunnan kannalta kriittisten aineettomien hyödykkeiden saatavuutta. Toimenpidesuunnitelman mukaan aineettoman omaisuuden järjestelmällä voi olla merkittävä rooli terveyteen liittyvien kriisien, kuten meneillään olevan koronaviruspandemian, ratkaisemisessa. Komissio ehdottaakin toimenpiteitä, joilla helpotetaan kriittisen aineettoman omaisuuden jakamista kriisiaikoina siten, että investoinneille taataan kuitenkin riittävä tuotto.

Toimintasuunnitelmaa koskevan tiedotteen löydät täältä ja koko toimintasuunnitelman täältä.

(HM)

Share: