Komissio julkaisi raportin immateriaalioikeuksien suojasta ja täytäntöönpanon tasosta kolmansissa maissa

24.5.2023

Dots on a modern facade

Viime viikolla julkaistu raportti on osa komission pyrkimystä vahvistaa immateriaalioikeuksien suojaa ja täytäntöönpanoa kolmansissa maissa. Raportti on julkaistu joka toinen vuosi vuodesta 2006 lähtien.

Raportin päätavoitteena on nimetä valtiot (”priority countries”), joiden immateriaalioikeusjärjestelmään kytkeytyvät ongelmat aiheuttavat eniten huolta EU:ssa. Raportissa nimetyt valtiot on jaettu kolmeen eri prioriteettiluokkaan sen perusteella, kuinka merkittävää haittaa kolmannen valtion immateriaalioikeusjärjestelmästä arvioidaan aiheutuvan EU:n taloudellisille ja muille intresseille.

Raportti ei ole tyhjentävä analyysi immateriaalioikeuksien suojan tasosta kolmansissa valtioissa, vaan sen tarkoituksena on auttaa komissiota kohdentamaan resurssit ja toimet niihin ongelmiin, joiden arvioidaan aiheuttavan eniten haittaa EU:lle. Raportin tarkoituksena on myös lisätä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten tietoisuutta IP-oikeuksiin kohdistuvista riskeistä, joita liittyy liiketoiminnan harjoittamiseen kolmansissa maissa. Lisäksi raportin on tarkoitus toimia tietolähteenä kolmansien valtioiden viranomaisille.

Kiina on toistamiseen ainoa valtio, joka on sijoitettu raportissa prioriteettiluokkaan 1. Vaikka Kiinassa on tehty merkittäviä parannuksia immateriaalioikeuksien suojaamiseksi, muutoksilla ei ole kyetty korjaamaan oikeusvarmuuteen ja epäyhtenäiseen lainsoveltamiseen kytkeytyviä ongelmia. Lisäksi valtaosa EU:n markkinoille päätyvistä tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista ovat edelleen peräisin Kiinasta.

Prioriteettiluokkaan 2 on listattu Turkki ja Intia, joiden immateriaalioikeusjärjestelmissä havaittiin edelleen huomattavia ongelmia, jotka aiheuttavat merkittävää haittaa EU:ssa toimiville yrityksille. Prioriteettiluokkaan 3 on sijoitettu Argentiina, Brasilia, Equador, Indonesia, Malesia, Nigeria, Saudi Arabia ja Thaimaa. Myös näissä valtioissa havaittiin useita immateriaalioikeuksien suojaan ja täytäntöönpanoon liittyviä ongelmia.

Raportin mukaan immateriaalioikeuksien heikko täytäntöönpano on yksi suurimmista huolenaiheista, joka koskee kaikkia raportissa nimettyjä valtioita. Täytäntöönpano-ongelmien katsotaan johtuvan poliittisen tahdon puutteesta tai resurssien riittämättömyydestä. Ongelmat ilmenevät muun muassa puutteina tuomareiden ja täytäntöönpanoviranomaisten asiantuntemuksessa, tehottomina oikeusseuraamuksina sekä heikkona viranomaisyhteistyönä.

Toinen merkittävä huolenaihe liittyy tuoteväärennöksiin ja piraattituotteisiin, jotka ovat edelleen vakava uhka kansainväliselle taloudelle. OECD:n ja EUIPO:n yhteisen tutkimuksen (Global Trade in Fakes 2021) mukaan tuoteväärennökset ja piraattituotteet muodostivat 2.5 % maailmankaupasta vuonna 2019 ja jopa 5.8 %, kun otettiin huomioon pelkästään tuonti EU:n alueelle. Kiinan lisäksi tuoteväärennökset ja piraattituotteet ovat merkittävä ongelma muun muassa Intiassa sekä useissa Etelä-Aasian valtioissa, kuten Indonesiassa, Malesiassa, Thaimaassa ja Vietnamissa.

Raportissa nostetaan esille myös monia muita huolenaiheita, jotka liittyvät muun muassa teknologian pakkosiirtoon, liikesalaisuuksien heikkoon suojaan, patentti- ja tavaramerkkihakemusten pitkiin käsittelyaikoihin, kasvinjalostajanoikeuksien suojaan ja täytäntöönpanoon sekä siihen, etteivät useat EU:n kauppakumppanit ole liittyneet kansainvälisiin sopimuksiin.

Komission tiedotteen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Chris Anderson

Kirjoittajat

Share: