Komissio antoi suosituksen toimista, joilla pyritään torjumaan live-tapahtumiin liittyvää verkkopiratismia

11.5.2023

Basketball arena

Komissio julkaisi 4. toukokuuta suosituksen siitä, miten urheilutapahtumiin ja muihin suoriin tapahtumiin, kuten konsertteihin ja teatteriesityksiin, liittyvää verkkopiratismia voidaan torjua. Suosituksen tarkoituksena on kannustaa EU-maita, kansallisia viranomaisia, oikeudenhaltijoita ja välityspalvelujen tarjoajia tehokkaisiin ja tasapainoisiin toimenpiteisiin suoratoistojen luvattoman edelleenlähetyksen torjumiseksi kunnioittaen kaikilta osin perusoikeuksia ja henkilötietojen suojaa.

Komission tuore suositus on jatkoa Euroopan parlamentin vuonna 2021 julkaisemalle päätöslauselmalle urheilutapahtumien järjestäjien haasteista digitaalisessa ympäristössä. Suosituksen taustalla vaikuttaa myös komission vuonna 2020 julkaisema teollis- ja tekijänoikeuksia koskeva toimintasuunnitelma, jonka mukaan väärennöksiin ja piratismiin tulee puuttua aikaisempaa tehokkaammin erityisesti lisäämällä eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja EU:n keinovalikoimaa.

Suosituksen tavoitteena on ensinnäkin nopeuttaa live-tapahtumia koskevien ilmoitusten käsittelyä.  Tavoite perustuu digipalvelusäädökseen, jossa korostetaan kiireellisten toimenpiteiden merkitystä laittomasta suoratoistosta aiheutuvien haittojen minimoinnissa. Toiseksi komissio kannustaa EU-maita ottamaan käyttöön live-tapahtumia varten räätälöityjä kieltomääräyksiä sekä myöntämään live-urheilutapahtumien järjestäjille asiavaltuuden hakea kieltomääräystä tilanteissa, joissa se ei ole tällä hetkellä mahdollista.  Kolmanneksi  komissio kehottaa urheilutapahtumien ja muiden live-tapahtumien järjestäjiä lisäämään kaupallisen tarjontansa saatavuutta, kohtuuhintaisuutta ja houkuttelevuutta loppukäyttäjien keskuudessa kaikkialla unionissa. Lisäksi EU-maita suositellaan lisäämään kuluttajien tietoisuutta laillisista tavoista nauttia live-tapahtumien suoratoistoista sekä laillisuusviranomaisten tietoisuutta piratismiongelmista.

Laittoman verkkosisällön torjumiseksi suosituksella pyritään lisäksi tehostamaan eri toimijoiden, kuten kansallisten viranomaisten sekä oikeudenhaltijoiden ja välittäjien, välistä yhteistyötä.

Komissio seuraa suosituksen vaikutuksia yhdessä EUIPO:n seurantakeskuksen kanssa, ja laatii seurannan perusteella arvion suositusten vaikutuksista 17. marraskuuta 2025 mennessä. Arvion perusteella komissio päättää, tarvitseeko EU-tasolla ryhtyä lisätoimenpiteisiin verkkopiratismin torjumiseksi.

Euroopan komission tiedotteen pääset lukemaan kokonaisuudessaan täältä. Komission suositus on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, JC Gellidon

Kirjoittajat

Share: