Komissio antoi kolme asetusehdotusta, joilla on tarkoitus yhdenmukaistaa jäsenvaltioiden patenttilainsäädäntöä

3.5.2023

European union flags

Euroopan komissio julkaisi 27. huhtikuuta kolme uutta asetusehdotusta koskien essentiaalipatentteja, patenttien pakkolisensointia ja lisäsuojatodistuksia. Ehdotuksilla on tarkoitus täydentää 1. kesäkuuta voimaan tulevaa yhtenäispatenttijärjestelmää sekä luoda teollis- ja tekijänoikeuksille avoimempi, tehokkaampi ja tulevaisuuden vaatimukset paremmin huomioon ottava toimintaympäristö.

Ehdotetut asetukset perustuvat komission marraskuussa 2020 julkaisemaan teollis- ja tekijänoikeuksia koskevaan toimintasuunnitelmaan, jonka tarkoituksena on muun ohella auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) hyödyntämään keksintöjään ja uutta teknologiaa parhaalla mahdollisella tavalla. Asetusehdotukset koskevat standardin kannalta olennaisia patentteja (ns. essentiaalipatentteja), patenttien pakkolisensointia kriisitilanteissa sekä lisäsuojatodistuksiin liittyvän lainsäädännön tarkistamista. Ehdotetuilla asetuksilla pyritään parantamaan patenttijärjestelmän toimivuutta vähentämällä sisämarkkinoiden hajanaisuutta ja byrokratiaa sekä lisäämällä järjestelmän tehokkuutta.

Ehdotetulla essentiaalipatentteja koskevalla lisensointikehyksellä olisi tarkoitus luoda tasapainoinen järjestelmä, joka kannustaa essentiaalipatentin omistajia ja standardien käyttäjiä innovoimaan sekä valmistamaan ja myymään tuotteitaan EU:ssa. Tämän lisäksi lisensointikehyksen tavoitteena olisi varmistaa, että loppukäyttäjät, kuten pk-yritykset ja kuluttajat, voivat hyödyntää uusimpaan standardoituun teknologiaan perustuvia tuotteita oikeudenmukaisella ja kohtuullisella hinnalla. Avoimuuden edistämiseksi asetusehdotuksessa ehdotetaan, että EUIPO:n yhteyteen perustetaan osaamiskeskus, joka hallinoisi tietokantoja, essentiaaliapatenttirekisteriä sekä menettelyjä, jotka koskevat olennaisuustarkastusta ja FRAND-ehtojen määrittelyä.

Pakkolisensointia koskevalla asetusehdotuksella säädettäisiin puolestaan uudesta EU:n laajuisesta pakkolisensointi-instrumentista, jolla olisi tarkoitus varmistaa keskeisten patentoitujen tuotteiden ja tekonologioiden saatavuus kriisitilanteissa silloin, kun vapaaehtoisia sopimuksia ei ole saatavilla tai ne eivät ole riittäviä.

Lisäsuojatodistusta koskevalla asetusehdotuksella olisi tarkoitus ottaa käyttöön yhtenäinen lisäsuojatodistus, joka täydentää kesäkuussa voimaan tulevaa yhtenäispatenttijärjestelmää. Asetuksella otettaisiin käyttöön myös keskitetty tutkintamenettely, josta EUIPO vastaisi yhdessä jäsenvaltioiden teollis- ja tekijänoikeusvirastojen kanssa.

Komission tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Unsplash, François Genon

Kirjoittajat

Share: