KKO:n tuore ennakkopäätös koskee yritysvakoilun lisäksi myös tekijänoikeutta

17.6.2015
Korkein oikeus on 11.6.2015 antamallaan ennakkopäätöksellä pysyttänyt hovioikeuden tuomion syytetyn tuomitsemiseksi sakkorangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. KKO tuomitsi syytetyn 40 päiväsakkoon, mutta hylkäsi syytteet yritysvakoilusta ja yrityssalaisuuden rikkomisesta.

A oli neljänä päivänä keväällä 2003 kopioinut työnantajansa X Oy:n liiketoimintaan liittyvät tuotteistus- ja toimintajärjestelmätietokannat sekä 754 muuta tiedostoa, ja tallentanut niitä edustamansa ja perustettavana olevan kilpailevan yhtiön Y Oy:n tietojärjestelmän palvelimelle. Syyttäjä vaati A:lle rangaistusta tekijänoikeusrikoksesta, koska A oli toiminnallaan loukannut X Oy:n oikeutta luetteloon, taulukkoon, ohjelmaan tai tietokantaan tavalla, joka oli ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa X Oy:lle. Lisäksi syyttäjä vaati A:lle rangaistusta yritysvakoilusta tai vaihtoehtoisesti yrityssalaisuuden rikkomisesta, sekä lisäksi myös yrityssalaisuuden väärinkäytöstä.

KO oli todennut, että A:n kopioimissa tietokannoissa ja tiedostoissa oli dokumentoitu X Oy:n erikoisosaaminen, joka oli erittäin merkityksellinen yhtiön harjoitetun liiketoiminnan kannalta. Tietokannoissa ja tiedostoissa oli yhdistetty suuri määrä tietoja, ja näiden tietojen kerääminen ja esittäminen oli edellyttänyt X Oy:ltä huomattavaa panostusta. KO katsoi, että A oli syyllistynyt tekijänoikeusrikokseen. Tämän lisäksi KO katsoi, että A oli syyllistynyt yritysvakoiluun, ja tuomitsi A:n 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 10 000 euron vahingonkorvaukseen.

HO oli tekijänoikeusrikoksen osalta katsonut, että kysymys oli ainoastaan X Oy:n luettelo- ja tietokantasuojan loukkauksesta. HO oli KO:n tavoin katsonut, että X Oy:n tietokannat saivat sekä luettelo- että tietokantasuojaa, ja HO katsoi myös että A:lla ei ollut ollut oikeutta kopioida näitä muutoin kuin työtehtäviensä hoitamiseksi. HO oli hyväksynyt KO:n ratkaisun tekijänoikeusrikoksen syyksilukemisen osalta. HO oli tuominnut A:n rikoslain 49 luvun 1 §:n nojalla tekijänoikeusrikoksesta ja 30 luvun 4 §:n nojalla yritysvakoilusta 90 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen.

A:lle myönnettiin valituslupaa yritysvakoilun osalta, mutta valituslupahakemus hylättiin tekijänoikeusrikoksen osalta. HO:n tuomio jäi näin ollen pysyväksi tekijänoikeusrikoksen osalta, mutta KKO alensi A:lle määrätyn sakkorangaistukseen 40 päiväsakkoon á 22 euroa. Yritysvakoilun osalta KKO totesi, että kyseessä oleva tiedonhankinta oli tapahtunut A:n työhön kuuluvien tiedonhankkimisoikeuksien rajoissa, jonka johdosta A ei ollut syyllistynyt yritysvakoiluun. KKO muutti HO:n tuomiota hylkäämällä syyte yritysvakoilusta. KKO hylkäsi myös toissijaiset syytteet yrityssalaisuuden rikkomisesta tai sen yrityksestä vanhentumissäännösten perusteella.     

Ennakkopäätös on luettavissa kokonaisuudessaan Finlex-tietokannasta sekä korkeimman oikeuden internetsivuilta. http://korkeinoikeus.fi

(HG)

Share: