Kirjallisuuden immateriaalioikeuksien kysymyksiä: Apple ja Amazon

14.8.2023
Kirjoja.

Kirjallisuuden immateriaalioikeudet ovat olleet keskeinen kysymys kahdessa uutisessa. Ensimmäinen uutinen koskee elokuvaa, joka valittajan mukaan pohjautuu kirjaan The Tetris Effect. Toinen uutinen taas liittyy tekoälyn luomiin kirjoihin.

Tetris ja Apple

The Tetris Effect -kirjan kirjoittaja Dan Ackerman on haastanut muun muassa Applen ja Tetriksen oikeuteen kirjansa kopioinnista. Tetriksen ja Neuvostoliiton välistä yhteyttä käsittelevä kirja on valituksen mukaan kirjoitettu hyvin ainutlaatuisella lähestymistavalla, minkä takia elokuvan samanlaiset sävy ja kohtaukset ovat helposti huomattavissa. Valituksen mukaan elokuvan hahmot, teemat ja tapahtumat ovat lähes identtiset.

Valituksessa väitetään, että Tetriksen toimitusjohtaja oli kirjakopion saatuaan alkanut kehittää käsikirjoitusta ilman Ackermanin suostumusta, eikä suostunut ostamaan lisenssiä kirjan immateriaalioikeuksiin. Valittaja syyttää vastaajia tekijänoikeusrikkomuksista, vilpillisestä kilpailusta sekä haitan aiheuttamisesta liikesuhteille. Korvaukseksi vaaditaan kolmea prosenttia kokonaistuotantobudjetista sekä rangaistukseksi toiset kolme prosenttia.

Amazon

Amazon on asettanut myytäväksi tekoälyn luomia kirjoja, jotka olivat valheellisesti julkaistu toisen kirjailijan nimellä. Kirjailijaksi oli nimetty Jane Friedman, vaikka teokset eivät todellisuudessa olleet hänen kirjoittamiaan. Asian tultua ilmi Friedman teki välittömästi loukkausilmoituksen Amazonille. Asia selvisi kirjailijalle lukijan ottaessa yhteyttä häneen.

Aluksi Amazon lähetti Friedmanille ainoastaan automaattisen vastauksen. Myöhemmin kirjailijaa pyydettiin lähettämään hänen tavaramerkkien rekisterinumerot, joita hänellä ei kuitenkaan ollut. Amazon kieltäytyi poistamasta tekoälyteoksia myynnistä, sillä Friedmanilla ei ollut tekijänoikeuksia niihin. Lopulta kirjat suostuttiin poistamaan, kun selvisi, että Friedmanin nimellä myydään useampia tekoälyteoksia. Amazonissa on myyty jo aikaisemmin tekoälyn luomia teoksia. Teosten huomaaminen voi olla kuitenkin vaikeaa. Lisäksi, kuten tapaus osoittaa, loukkausilmoitusten käsittely voi olla monimutkainen prosessi.

Lue koko uutinen Tetris-elokuvasta täältä ja Amazonin tapauksesta täältä.

Kuva: Unsplash, Shiromani Kant

Kirjoittajat

Share: