Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Sääntelyn tulkinnanvaraisuus ja markkinoiden monimutkaisuus vahvistavat tekijänoikeusjärjestöjen monopoliasemaa markkinoilla

1.7.2014
Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) laatima ”Tekijänoikeusjärjestöt ja teosmarkkinoiden toimivuus”-selvitys käsittelee tekijänoikeusjärjestöjen asemaa markkinoilla. Selvitys on osa hallituksen terveen kilpailun edistämisohjelmaa, jonka tarkoituksena on muun muassa arvioida digitaalisten markkinoiden toimintaa ja sääntelyä.  Edistämisohjelman perusteella KKV käynnisti alkuvuodesta 2013 tekijänoikeusprojektin, jonka keskeiset havainnot on koottu 30.6.2014 julkaistuun selvitykseen.

Julkaistun selvityksen painopistealueeksi on valittu musiikin ja audiovisuaalisten (av) sisältöjen lisensointiin liittyvät käytännöt sekä teknologia- ja jakelutieneutraalisuuden toteutuminen. Selvityksen pääpaino on tekijänoikeusjärjestöjen ja tekijänoikeudella suojattujen teosten käyttäjien välisessä suhteessa. Selvitys tehtiin sisältöjen käyttäjätahojen ja neljän tekijänoikeusjärjestön (Teoston, Gramexin, Kopioston ja Tuotoksen) haastattelujen pohjalta.

Tekijänoikeusjärjestöjen toimintaan sovelletaan EU:n kilpailusääntöjä ja kansallista kilpailulakia. Selvityksen mukaan tekijänoikeussääntelyn ja tekijänoikeusjärjestöjen sopimuskäytäntöjen monipuolisuus vaikeuttaa tekijänoikeusjärjestöjen aseman kilpailuoikeudellista arviointia.

Selvitys toteaa, että monimutkaiset markkinat ja tulkinnanvarainen sääntely vahvistavat tekijänoikeusjärjestöjen markkina-asemaa. Tekijöiden ja tekijänoikeusjärjestöjen välisten sopimusten haitallisena piirteenä on pidettävä sitä, että ne rajoittavat tekijän omia mahdollisuuksia tekijänoikeuden siirtämiseen. Samalla sopimusten luovutusrajoitukset vaikeuttavat käyttäjien mahdollisuuksia hankkia itselleen oman liiketoimintansa kannalta olennaisia oikeuksia. Tekijänoikeusjärjestöillä on mahdollisuus myöntää massalisenssejä, joita yksittäinen tekijä ei voisi antaa. Selvitys katsoo kuitenkin, että mikäli järjestöt alkavat luovuttaa lisenssejä yksittäisiin teoksiin, saatetaan lähestyä kilpailulain tarkoittamaa kiellettyä elinkeinonharjoittajien välistä sopimista – etenkin, mikäli samalla rajoitetaan tekijän oikeuksia sopia itse teostensa käytöstä.

Selvitys pitää ongelmallisena tekijänoikeusjärjestöjen hinnoittelun epäselvyyttä, jonka ratkaisuksi esitetään lisenssien hinnoitteluperusteiden läpinäkyvyyden lisäämistä. Suomessa on selvityksen mukaan tällä hetkellä eurooppalaisessa vertailussa korkea hintataso, jolle tulisi pystyä osoittamaan erityiset perusteet. Hyvitysmaksujärjestelmän osalta selvitys pitää tärkeänä, että hyvitysmaksun suuruuden määrittämisessä hyödynnetään riippumattomien tahojen tekemää tutkimusta. KKV:n mukaan on myös keskeistä varmistaa, ettei hyvitysmaksujärjestelmä aiheuta markkinahäiriöitä kuluttajakaupassa tai estä kehittyneemmän teknologian käyttöönottoa. Tekijänoikeusjärjestöjen oma-aloitteisen toiminnan osalta kilpailuvaikutukset on selvityksen mukaan tutkittava tapauskohtaisesti erikseen.

KKV:n tiedote 30.6.2014: http://www.kkv.fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/kkvn-tiedotteet-2014/kkv-tekijanoikeusmarkkinoilla-lukuisia-ongelmia/

Raportti kokonaisuudessaan luettavissa (julkaistu 30.6.2014): Tekijänoikeusjärjestöt ja teosmarkkinoiden toimivuus

Selvitystä koskeva laajempi artikkeli julkaistaan syyskuussa ilmestyvässä IPRinfo-lehden numerossa 3/2014.

(MH)

Share: