Kiista Spider-Manin ja Doctor Strangen tekijänoikeuksista

30.9.2021

Steve Ditkon perikunta on tehnyt hakemuksen, jolla he haluavat irtisanoa Marvelille/Disneylle kuuluvat Spider-Manin ja Doctor Stragen tekijänoikeudet. Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain (the Copyright Act of 1976) mukaan tekijällä (creator) ja hänen perikunnalla on oikeus hakea aiemmin luovutettuja tekijänoikeuksia takaisin. Tällöin he saavat osansa teosten myöhemmästä taloudellisesta menestyksestä.

comic book covers, spiderman and avengers

Jo edesmennyt Steve Ditko loi sekä Spider-Manin ja Doctor Stangen sarjakuvahahmot, joiden tekijänoikeudet on luovutettu Marvelille/Disneylle. Ditkon perikunta on nyt jättänyt hakemuksen, jolla he pyrkivät saamaan tekijänoikeudet takaisin. Tällöin he saisivat osansa supersankarien taloudellisesta menestyksestä.

Tekijänoikeuksia voi olla vaikea saada takaisin, sillä Marvel aikoo epäilemättä väittää, että Ditko loi kyseiset hahmot osana työtään (works of hire) Marvelille. Mikäli hahmot ovat luotu tällä tavalla työn yhteydessä, tekijänoikeudet kuuluvat pysyvästi tässä tapauksessa Marvelille, eikä Ditkon perikunta ole oikeutettu minkäänlaisiin korvauksiin. Ditkon perikunnan odotetaan väittävän, että tekijänoikeudet myytiin aikanaan Marvelille epäreilulla sopimuksella, jolloin hahmot eivät olisi tehty ”osana palkkatyötä”.

Useat taitelijat ovat onnistuneet saamaan tekijänoikeudet takaisin jälkikäteen. Painajainen Elm Streetillä luojan Wes Craven perikunta on saanut oikeudet takaisin. Tämän lisäksi myös Perjantai 13 elokuvan käsikirjoituksen kirjoittaja Vicor Miller sai käsikirjoituksensa tekijänoikeuden takaisin. Tekijänoikeuksia on myös onnistuttu saamaan takaisin sarjakuvapiireissä. Teräsmiehen luojan Jerry Siegelin perikunta sai oikeudet takaisin perheelle. Nyt DC Comics yhtiön on lisättävä jokaiseen Teräsmieheen liittyvään teokseen ”By Special Arrangement with the Jerry Siegel family”.

Ditkon perikunta pyrkii saamaan oikeudet takaisin Spider-Manin osalta 2.6.2023 alkaen ja Doctor Stangen osalta 9.6.2023 alkaen.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi Gamers Graden sivustolta tästä.

Kuva: Unsplash photos.

Kirjoittajat

Kirjoittajat