Kiinalta eniten COVID-19-patentteja

3.8.2023

Protective masks

Maailman henkisen omaisuuden järjestön (World Intellectual Property Organization, WIPO) keväällä päivittämän raportin mukaan eniten koronapandemiaan liittyviä patenttihakemuksia tammikuun 2020 ja syyskuun 2022 välisenä aikana jätti Kiina. WIPO:n raportissa esitellään ensimmäisiä havaintoja COVID-19-rokotteiden ja -lääkkeiden patentointitoiminnasta.

Raportin mukaan koronavirukseen liittyviä patenttihakemuksia jätettiin edellä mainittuna ajanjaksona yhteensä 7 758 kappaletta. Hakemukset keskittyivät lähinnä neljään patenttivirastoon: WIPOon, Kiinan patenttivirastoon (China National Intellectual Property Administration), Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkivirastoon (United States Patent and Trademark Office) ja Euroopan patenttivirastoon (European Patent Office).

Sekä rokotteiden että lääkkeiden osalta eniten patenttihakemuksia jätettiin Kiinasta. Kiinan ohella tärkeimmät patenttien hakijamaat olivat rokotteiden osalta Yhdysvallat, Saksa, Etelä-Korea ja Venäjä ja lääkkeiden osalta Yhdysvallat, Etelä-Korea, Intia ja Saksa.

Suurin osa patentinhakijoista oli yrityksiä tai yliopistoja ja tutkimusorganisaatioita. Lääkkeitä koskevista hakemuksista 52 % oli yritysten ja 42 % yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden jättämiä. Rokotteiden osalta yritykset jättivät hakemuksista 49 ja yliopistot ja tutkimusorganisaatiot 38 prosenttia. Lähes neljäsosassa hakemuksista hakijoita oli useampia. Rokotteiden osalta yritykset, yliopistot ja tutkimusorganisaatiot tekivät kaikki keskenään yhteistyötä, kun taas lääkkeiden osalta suurin osa yhteisistä hakemuksista oli yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden välisiä.

WIPO:n raportti on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Mika Baumeister

Kirjoittajat

Share: