Kiinalainen tuomioistuin: tekoälyteokset voivat saada tekijänoikeussuojaa

5.12.2023

Robot's hand

Pekingin internet-tuomioistuin linjasi immateriaalioikeuskiistan yhteydessä, että tekoälyn luoma kuva on tekijänoikeussuojan alainen.

Tapauksen keskiössä oli kuva, joka oli luotu tekstiä kuviksi muuntavalla Stable Diffusion -ohjelmistolla. Stable Diffusion on yhdysvaltaisen startupin kädenjälkeä. Tapauksessa kantaja oli luonut ohjelmistolla nuorta aasialaista naista esittävän kuvan ja postannut sen Instagramin kaltaiselle Xiaohongshu-alustalle. Kantaja haastoi oikeuteen bloggaajan, joka oli hänen mukaansa julkaissut kuvan kiinalaisella Baijiahao-alustalla ilman lupaa.

Pekingiläisessä tuomioistuimessa ratkottiin ensimmäistä kertaa tämänkaltaista kiistaa. Tapauksessa tuomioistuin totesi, että tekoälyllä luotua kuvaa olisi pidettävä tekijänoikeussuojan mukaisena taideteoksena sen omaperäisyyden ja ihmistekijän henkisen panoksen takia. Tuomioistuimen mukaan kantaja oli antanut teokselle ”tietyssä määrin henkistä investointia” valitessaan kehotetekstejä, määrittäessään parametrejä sekä valikoidessaan lukuisista vaihtoehdoista, mitä tekoälylle syöttää päästäkseen haluttuun lopputulokseen. Omaperäisyys tapauksessa viittasi siihen, että vastaaja oli jatkuvasti lisännyt kehotteita sekä toistuvasti säätänyt parametrejä saavuttaakseen toivotun lopputuloksen, joka heijasteli hänen esteettisiä valintojaan ja henkilökohtaista arvostelukykyään. Päätöksessä todettiin: koska tekijänoikeusjärjestelmän keskeinen tarkoitus on kannustaa luomistyöhön, myös tekoälyllä luotuja teoksia pitäisi pitää tekijänoikeuden mukaisina teoksina, jos tekoälyteos heijastelee ihmisen omaperäistä henkistä panosta.

Tuomioistuin määräsi vastaajan maksamaan 500 juania (noin 65 euroa) korvauksena ja 50 juania oikeudenkäyntikuluja sekä esittämään julkisen anteeksipyynnön. Tuomioistuin kuitenkin korosti, että tulevaisuudessa tekoälyteosten suojaan liittyvät kiistat tulee ratkaista tapauskohtaisesti. Päätöksestä on mahdollista valittaa vielä Pekingin immateriaalioikeustuomioistuimeen.

Päätös on merkittävä myös kansainväliseltä kannalta ja voi määrittää suuntaviivoja tekoälytaiteen suojaamiselle, vaikka Pekingin internet-tuomioistuin ei olekaan erityisen vaikutusvaltainen tuomioistuin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tuomioistuimet ovat todenneet, että tekoälyn teoksia ei voida suojata tekijänoikeudella. Kiina puolestaan otti asiassa päinvastaisen linjan ja saattoi samaan aikaan voimaan generatiivisia tekoälysisältöpalveluja sääntelevät lait. Säädöksissä viranomaiset lupasivat ryhtyä tehokkaisiin toimiin rohkaistakseen generatiivisen tekoälyn innovatiivista kehitystä kattavalla ja varovaisella asenteella ja asteittaisella sääntelyllä. Tämänkaltainen linja voi antaa merkittävän edun Kiinassa toimiville suurteknologiayrityksille ja mahdollisesti pakottaa Yhdysvallat harkitsemaan linjaansa uudelleen. Kiinalaisen lakitoimiston osakkaan mukaan päätöksen taustalla olikin biljoonan dollarin tekoälyteollisuus.

Pääset lukemaan alkuperäisen uutisen täältä.

Kuva: Unsplash / Possessed Photography

Kirjoittajat

Share: