Kiina kieltää eksklusiiviset tekijänoikeussopimukset internetin musiikkialustoilla

7.1.2022

China on a globe

Kiinan tekijänoikeuksista vastaava viranomainen tiedottaa, että internetin digitaaliset musiikkialustat eivät saa solmia yksinoikeuksia sisältäviä tekijänoikeuksia koskevia sopimuksia muutoin kuin erityistapauksissa. Uusien määräyksien tarkoituksena on saada kuriin maan yksityisen sektorin monopolistinen toiminta.

Kansallinen tekijänoikeusviranomainen antoi määräyksensä torstaina Pekingissä pidetyssä tapaamisessa, johon osallistui vaikutusvaltaisten digitaalisten musiikkialustojen edustajia sekä muita musiikkialan toimijoita. Määräys on osa laajempia maan teknologiasektoriin kohdistuvia säätelytoimia, joiden tarkoituksena on puuttua monopolistisiin toimintatapoihin, epärehelliseen kilpailuun ja nostaa esiin kuluttajan oikeudet.

Tekijänoikeusviranomainen ei paljastanut tiedotteessaan, mitkä yritykset osallistuivat tapaamiseen. Kiinassa merkittäviä alan toimijoita ovat Tencent Holdings, Xiaomi, China Mobile ja Netease, jotka kaikki omistavat suosittuja striimauspalveluja. Globaalit striimauspalvelut kuten Spotify ovat kiellettyjä manner-Kiinassa. Viime vuonna teknologiajätti Tencent Holdings ilmoitti lopettaneensa kaikki yksinoikeuteen perustuvat tekijänoikeussopimukset Kiinan markkinaviranomaisen määräyksestä.

Tekijänoikeusviranomaisen mukaan tekijänoikeuteen liittyvät käytännöt ovat edistyneet maassa vuoden 2015 jälkeen, jolloin viranomainen kielsi luvattomat musiikin striimauspalvelut ja määräsi alustoja poistamaan miljoonia musiikkikappaleita. Sen mukaan alaa tulee kuitenkin yhdenmukaistaa entisestään.

Reutersin julkaiseman alkuperäisen uutisen aiheesta voit lukea täältä.

Kuva: Christian Lue sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: