Kauramaitoja valmistava Oatly on hävinnyt tavaramerkkioikeudenkäynnin Glebe Farm Foodsia vastaan

23.8.2021

Ruotsalainen kauramaidoistaan ja kasviperäisistä tuotteistaan tunnettu yritys Oatly on hävinnyt kauramaitojen nimiä koskevan, englantilaista perheyritys Glebe Farm Foodsia vastaan käydyn tavaramerkkioikeudenkäynnin Isossa-Britanniassa. Tuomioistuin hylkäsi kaikki Oatlyn nostamat tavaramerkkirikkomuksiin liittyneet kanteet.

Oatlyn mukaan gluteenittomien kauratuotteiden valmistamiseen keskittyvä Glebe Farm Foods yritti hyötyä Oatlyn maineesta ja tunnettuudesta uudelleenbrändäämällä alun perin Oat Drink-nimellä myydyt tuotteensa PureOaty-nimellä. Oatlyn asianajajien mukaan Y-kirjaimen lisääminen alkuperäiseen kauraan viittaavaan ”Oat”-sanaan teki nimestä harhauttavan paljon Oatlyn nimeä muistuttavan.

Lisäksi PureOaty-tuotteiden pakkaus muistutti Oatlyn mukaan ruotsalaisyrityksen kauramaitopakkauksia liikaa sinisine sävyineen ja teekuppia kuvaavine piirroksineen. Oatly vaati, että Glebe Farm Foods velvoitettaisiin lopettamaan PureOaty-nimisten tuotteiden myynti, sekä maksamaan Oatlylle tavaramerkkirikkomukseen liittyviä vahingonkorvauksia ja korvaamaan yritykselle koituneet oikeudenkäyntikulut.

Lontoon korkein oikeus hylkäsi kaikki Oatlyn asiassa esittämät vaatimukset. Tuomiossaan tuomari totesi, että visuaalinen yhtäläisyys sekä nimien että tuotteiden pakkausten välillä oli ”hyvin vaatimatonta”. Lisäksi tuomiossa painotettiin sitä, ettei Oatly ollut esittänyt mitään todisteita siitä, että kuluttajien keskuudessa olisi ollut epäselvyyttä tai vaikeuksia erottaa yritysten tuotteita toisistaan.

Kauramaidot ovat saavuttaneet maailmalla suuren suosion, ja ne ovat tällä hetkellä yksi parhaiten myyvistä kasviperäisistä tuotteista ja maidonkorvikkeista. Oatly on ollut johtava toimija markkinoilla jo pitkään.

Löydät Financial Timesin aiheesta kirjoittamat artikkelit täältä ja täältä.

(VS)

Share: