Kansalaiset suhtautuvat myönteisesti tekijänoikeusjärjestöihin ja tekijänoikeuskorvauksiin

6.10.2014
Järjestön tunnettuus vaikuttaa myös mielikuvaan.

Taloustutkimuksen tekijänoikeusbarometrin mukaan kansalaiset suhtautuvat myönteisesti sekä tekijänoikeuskorvauksiin että tekijänoikeusjärjestöihin.  

Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten kantaa kahdella kysymyssarjalla. Vastaajista seitsemän kymmenestä koki, että tekijänoikeusjärjestöt ovat oikealla asialla ja ne ovat tarpeellisia. Mitä paremmin vastaaja tunsi tekijänoikeusjärjestöt, sitä myönteisempi mielikuva hänellä niistä oli. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan kriittisten mielipiteiden osuudet vaihtelivat hieman kysymyksittäin, mutta yleisesti ottaen noin kymmenesosa vastaajista suhtautui kriittisesti. Asenteissa ei ole viime vuosina tapahtunut suuria muutoksia.

Tunnetuin tekijänoikeusjärjestö vastaajien keskuudessa oli Teosto, jonka osasi nimetä 37 prosenttia vastaajista. Toiseksi tunnetuin oli Gramex, jonka osasi ulkomuistista nimetä 16 prosenttia eli noin kuudesosa vastaajista. Kopioston osasi nimetä 4 prosenttia, Kuvaston ja Sanaston 1 prosentti vastaajista.

Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien (LYHTY) toimeksiannosta tehtyä tutkimusta varten haastateltiin 1014 henkilöä. Taloustutkimus toteuttaa tutkimuksen vuosittain.

STT:n tiedote täältä:
https://www.sttinfo.fi//release?releaseId=18238981

(MO)

Share: