Kansalaisaloite tasapainoisesta tekijänoikeuslaista

28.4.2022

26.4.2022 vireille pantu kansalaisaloite kerää parhaillaan kannatusilmoituksia. Kansalaisaloitteella pyritään palauttamaan Suomen tekijänoikeuslakia koskeva valmistelu syksyn 2021 lausuntokierroksella julkaistuun lakiluonnokseen. Samalla pyritään päättämään valmistelu nykyisen esityksen HE 43/2022 pohjalta.

Suomen Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla on valmisteltu tekijänoikeuslain uudistusta, jolla toimeenpannaan kaksi EU-direktiiviä: DSM-direktiivi (2019/790/EU) sekä verkkolähetysdirektiivi (2019/789/EU). Direktiivit ovat osa EU-komission digitaalisia sisämarkkinoita koskevaa strategiaa, jolla pyritään modernisoimaan jäsenvaltioiden lainsäädäntöä vastaamaan digitaalisen ajan haasteita ja tarpeita.

Direktiivien alaan kuuluvalla sääntelyllä on omaisuuden suojan lisäksi vaikutusta myös sananvapauteen, taiteen ja tieteen vapauteen, sekä elinkeinovapauteen, joiden näkökulmia oli huomioitu keskeisiltä osin syksyn 2021 lakiluonnoksessa. Osallistavan ja läpinäkyvän valmistelun tuloksena syntyneen syksyn 2021 lakiluonnoksen on perusteltu muun muassa huomioivan kaikki sidosryhmät tasapainoisemmin nykyiseen esitykseen HE 43/2022 verrattuna.

Pääset lukemaan lisää kansalaisaloitteesta tästä.

Kuva: Unsplash, Juha K

Kirjoittajat

Share: