Kansainvälinen naistenpäivä: teemana vuonna 2023 digitalisaatio

8.3.2023

scientist woman holding a pill

8.3. vietetään vuosittain kansainvälistä naistenpäivää. Tämän vuoden naistenpäivän teemana on digitalisaatio sloganilla “DigitALL: Innovation and technology for gender equality”. Teemalla annetaan tunnustusta naisille ja tytöille, jotka edistävät muutosta teknologian ja digitaalisen koulutuksen alalla.

Historian aikana monet merkittävät naiset ovat muuttaneet elämäämme keksinnöillään. Jo 1800- ja 1900-luvun naiskeksijät olivat oman aikansa rohkeita edelläkävijöitä ja moni heidän keksintönsä helpottaa edelleen nykyelämää. Esimerkiksi Ada Lovelace (1815-1852) tunnetaan maailman ensimmäisenä tietokoneohjelmoijana, Josephine Garis Cochrane (1839-1913) keksi astianpesukoneen, Mary Anderson (1866-1953) puolestaan tuulilasinpyyhkijät. Alice H. Parkeria (1895-1920) sen sijaan on kiittäminen keskuslämmityksestä.

Euroopan patenttivirasto (EPO) julkaisi viime vuoden lopussa ensimmäistä kertaa tutkimuksen keksijöiden sukupuolijakaumasta Euroopassa. Tutkimuksesta kävi ilmi, että naiskeksijöiden osuus Euroopassa on kasvanut viimeisten vuosikymmenten aikana, sillä 1970-luvun lopulla naiskeksijöitä oli vain kaksi prosenttia kaikista keksijöistä ja nyt eurooppalaisista keksijöistä 13 prosenttia on naisia.

Euroopassa Latviassa on eniten naiskeksijöitä 30,6 % osuudella keksijöistä. Tilastossa toisena on Portugali (26,8 %) ja kolmantena Kroatia 25,8 %). Kemian sektorilla on naiskeksijöitä eniten, 22 % kemian alan patenteista on naiskeksijöiden tekemiä. Biotekniikan ja lääketeollisuuden patenteissa yli 30 % keksijöistä on naisia.

Lue lisää Euronewsin englanninkielisestä uutisesta täältä ja EPOn tiedotteesta täältä. Keksintösäätiö on kirjoittanut historian naiskeksijöistä täällä.

Kuva: iStock/scanrail

Kirjoittajat

Share: