Julkisuudenhenkilöiden ja paparazzivalokuvaajien väliset oikeudenkäynnit lisääntymässä Yhdysvalloissa

23.9.2021

Streetstyle photographers in London

Sosiaalisen median käytön yleistymisen myötä Instagram keskittyvät mainoskampanjat ovat kasvaneet yhä suositummiksi. Tämän kehityssuunnan myötä myös uudenlaiset tekijänoikeusrikkomukset ovat yleistyneet. Rikkomuksiin liittyviä kanteita nostetaan yhä enenevissä määrin sekä yksityishenkilöitä, kuten esimerkiksi valtavia seuraajamääriä keränneitä julkisuudenhenkilöitä, että brändejä vastaan näiden käyttäessä muiden ottamia valokuvia sosiaalisen median tileillään kaupallisiin tarkoituksiin.

Kuluneina vuosina Yhdysvalloissa on erinäisten paparazzi-valokuvaajien toimesta nostettu lukemattomia kanteita, joissa vastaajina ovat valokuvia luvatta sosiaalisen median tileillään käyttäneet julkisuuden henkilöt ja brändit. Kanteita on nostettu esimerkiksi tähtinäyttelijä Blake Livelyä, huippumalli ja tosi-tv tähti Kendall Jenneriä ja huippumalli Bella Hadidia vastaan. Livelyllä on 30 miljoonaa Instagram seuraajaa, Jennerillä  191 miljoonaa ja Hadidilla 45.9 miljoonaa.

Tekijänoikeudet kuuluvat valokuvan ottajalle riippumatta siitä, kuka kuvassa esiintyy. Julkisuuden henkilö voi Yhdysvalloissa parhaimmillaan kuitata kaupallisena yhteistyönä tehdystä julkaisusta satojatuhansia ellei jopa miljoonia. Kun kaupalliseen tarkoitukseen käytetään luvattomasti paparazzin ottamaa valokuvaa, on ongelmallista, ettei valokuvan ottaja saa kuvastaan tekijänoikeuden edellyttämiä korvauksia.

Vaikka valokuvien luvaton käyttö kieltämättä sopii tekijänoikeusrikkomusten raamiin, on näihin kanteisiin katsottu liittyvän myös huomattava ristiriita. Paparazzivalokuvat saavat suurimman kaupallisen arvonsa valokuvissa esiintyvistä julkkissubjekteistaan. Tuntuu kohtuuttomalta, että valokuvan arvoa huomattavasti nostattavaa subjektia kieletään täysin hyötymästä valokuvasta kaupallisesti.

Koska moni julkisuuden henkilö suosii sovittelua julkisen oikeudenkäynnin sijaan, ei paparazzivalokuvien ja julkisuudenhenkilöiden välisestä suhteesta olla vielä annettu velvoittavia ennakkopäätöksiä. Olisikin ensisijaisen tärkeää, että sosiaalisen median kasvun yhä kiihtyessä, tuomioistuimet käsittelisivät kysymyksen perinpohjaisesti mitä pikimmiten.

Fashion Law – sivuston alkuperäisen uutisen löydät täältä. Spicy IP-sivuston alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kuva: Unsplash.

Kirjoittajat

Share: