Julkisasiamies: Valokuvan sisältävän esitelmän lataaminen oppilaitoksen internetsivustolle ei ole tietoyhteiskuntadirektiivin mukaista yleisön saataviin saattamista

14.6.2018

Julkisasiamies antoi 25.4.2018 ratkaisuehdotuksen asiassa C-161/17. Tapauksessa arvioitavana oli, pidettiinkö matkailulehden verkkosivuilla olleen kuvan sisällyttämistä opiskelijan esitelmään ja tämän esitelmän lataamista oppilaitoksen internetsivuille tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisena yleisön saataviin saattamisena.

Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevan yhtenäiskoulun oppilas oli tehnyt espanjan kielen oppiaineeseen esitelmän, johon hän oli lisännyt internetistä löytämänsä valokuvan espanjalaisesta Córdoban kaupungista ja jonka hän oli ladannut oppilaitoksen internetsivuille. Kuva oli otettu matkailuaiheisen digitaalisen lehden internetsivustolta ja oppilas oli lisännyt kuvan alle viitteeksi mainitun internetsivuston, jolla ei ollut mitään mainintaa valokuvan tekijästä. Kuvan ottanut ammattivalokuvaaja Renckhoff katsoi, että kuvaa oli käytetty ilman hänen suostumustaan ja että hänen tekijänoikeuksiaan oli näin ollen loukattu.

Saksan liittovaltion ylin yleinen tuomioistuin pyysi unionin tuomioistuinta täsmentämään, kattaako direktiivin 2001/29/EY 3 artiklan yleisön saataviin saattamisen käsite Córdoban valokuvan lataamisen palvelimelta ja sijoittamisen oppilaitoksen internetsivuilla olevaan esitelmään.

Ensiksi julkisasiamies tarkasteli valokuvan liitännäistä luonnetta kouluesitelmän osana. Julkisasiamies totesi, että kun oppilas ja hänen opettajansa sijoittavat saksalaisen koulun internetsivulle espanjan kielen oppiaineessa tehdyn esitelmän, heidän tarkoituksenaan on tuoda esille koko esitelmä, eikä valokuvaa suoraan sellaisenaan.
Julkisasiamies huomautti, että valokuvan sijoittaminen koulun internetsivustolle merkitsee väistämättä julkaisemista ilman oikeudenhaltijan suostumusta. Julkisasiamiehen mukaan olikin aiheellista kysyä, oliko oppilaan ja hänen opettajansa edellytettävä tienneen, että valokuvan kopioimiseksi oppilaitoksen verkkosivuille tarvittiin välttämättä valokuvaajan suostumus. Jos oli, heidän voidaan olettaa ymmärtäneen toimintansa vaikutukset.

Julkisasiamies totesi viitaten unionin tuomioistuimen ratkaisukäytäntöön, että erityisesti yksityishenkilöiden kannalta voi osoittautua vaikeaksi tarkistaa, ovatko internetissä olevien teosten tekijänoikeuden haltijat antaneet luvan niiden julkaisemiseen kyseisillä sivustoilla. Tapauksen valokuva oli helposti kaikkien saatavilla vapaasti ja maksutta, sillä siihen ei liittynyt mitään rajoituksia eikä varoituksia. Julkisasiamiehen mukaan oppilas ja hänen opettajansa olivat voineet olettaa perustellusti ja asiaa sen tarkemmin tutkimatta, että valokuva oli vapaasti yleisön käytettävissä. Tällöin käyttäjä voi olettaa, ettei tekijä pahastu kyseisten kuvien rajallisesta käytöstä opetustarkoituksessa, sillä jos näin ei olisi, rajoitettaisiin internetissä olevan valtavan tietomäärän käyttöä. Tällainen rajoittaminen voisi johtaa julkisasiamiehen mukaan perusoikeuskirjan 11 artiklassa vahvistettujen sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden ja 14 artiklan vahvistettuun koulutusta koskevaan oikeuden heikentymiseen.

Julkisasiamiehen mukaan oppilaan ja hänen opettajansa toiminnan arvioinnissa merkityksellinen tekijä oli myös toimiminen voittoa tavoittelematta.
Julkisasiamies myös selvitti, käyttivätkö oppilas ja hänen opettajansa valmistaessaan kappaleen ja ladatessaan valokuvan koulun internetsivustolle toista siirtotapaa kuin matkailulehti eli oliko teos välitetty uudelle yleisölle. Teoksen siirtäminen noudattaen erilaista siirtotapaa kuin alkuperäisessä siirrossa antaa olettaa, että teos on tarkoitettu eri yleisölle. Julkisasiamiehen mukaan kaikki viittasi siihen, että molempien toiminta vastasivat samaa siirtotapaa ja yleisö oli sama. Kun huomioitiin, ettei asiassa rikottu mitään suojatoimenpidettä eikä teos ollut internetissä ilman oikeudenhaltijan lupaa, julkisasiamies totesi, ettei uudelle yleisölle välittämistä tapahtunut.

Edellä mainittujen perusteella julkisasiamies päätyi sille kannalle, ettei käsiteltävässä asiassa tapahtunut yleisölle välittämistä, sillä valokuva oli matkailulehden internetportaalissa vapaasti ja maksutta kaikkien saatavilla ilman erillistä mainintaa käyttörajoituksista ja esitelmän sijoittaminen oppilaitoksen internetsivulle oli tapahtunut voittoa tavoittelematta sekä alkuperäinen lähde mainiten.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus luettavissa täältä.

Share: