Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus kasvinjalostajanoikeuksien loukkauksiin liittyvän vanhentumissäännön tulkinnasta

6.5.2021

Julkiasiamies antoi 22.4.2021 ratkaisuehdotuksen asiassa C-186/18, José Cánovas Pardo S.L. (”Pardo”) v. Club de Variedades Vegetales Protegidas. Asiassa oli kyse yhteisön kasvinjalostajanoikeuksista 27.7.1994 annetun asetuksen (EY) N:o 2100/64 96 artiklan mukaisen ensimmäisen vanhentumissäännön tulkinnasta.

Asetuksen N:o 2100/64 96 artiklan mukaan kasvinjalostajanoikeuden omistajan oikeus ryhtyä 94 ja 95 artiklan mukaisiin oikeustoimiin vanhenee kolmen vuoden kuluttua siitä päivästä alkaen, jona yhteisön kasvinjalostajanoikeudet lopullisesti myönnettiin ja jona omistaja sai tietää tuoteväärennösten tekemisestä ja tekijän henkilöllisyydestä. Artiklan mukaisilla vanhentumissäännöillä ei ole vaikutusta kasvinjalostajanoikeuksien olemassaoloon, vaan ne vaikuttavat ainoastaan oikeuksien haltijan mahdollisuuteen ryhtyä oikeustoimiin yksinoikeuksiinsa kohdistuvien loukkauksien tekijää vastaan.

Pardo oli viljellyt Nadorcott-lajikkeen mandariinipuita ilman lajiketta koskevien yhteisön kasvinjalostajanoikeuksien omistajan suostumusta. Pääasian erityispiirteenä oli, että omistaja oli antanut asetuksen N:o 2100/94 96 artiklassa tarkoitetun kolmen vuoden määräajan umpeutua. Asiassa oli nimittäin näytetty toteen, että ryhtyessään oikeustoimiin Pardoa vastaan omistaja oli ollut yli kolmen vuoden ajan tietoinen oikeuksiinsa kohdistuvista loukkauksista ja niiden tekijän henkilöllisyydestä.

Espanjan ylin tuomioistuin tiedusteli ensimmäisellä ennakkoratkaisukysymyksellään, voiko asetuksen N:o 2100/94 96 artiklassa vahvistetussa ensimmäisessä vanhentumissäännössä tarkoitetun kolmen vuoden määräajan kuluminen alkaa, vaikka omistajan oikeuksiin kohdistuvat loukkaukset eivät ole loppuneet.

Julkiasiamies ehdotti ensimmäiseen kysymykseen vastattavaksi, että asetuksen N:o 2100/94 96 artiklaa on tulkittava siten, että kolmen vuoden määräaika alkaa kulua joko sinä päivänä, jona yhteisön kasvinjalostajanoikeus myönnettiin, tai sinä päivänä, jona omistaja sai tiedon teosta ja sen tekijän henkilöllisyydestä, riippuen siitä, kumpi on tapahtunut viimeksi, ja riippumatta siitä päivästä, jona kyseiset teot on mahdollisesti lopetettu. Omistajan ”tietoisuutta” koskevan perusteen tulee julkisasiamiehen mukaan ymmärtää kattavan kaikki tilanteet, joissa omistaja oli tietoinen tai tämän olisi pitänyt olla tietoinen teosta ja sen tekijän henkilöllisyydestä.

Toisella ja kolmannella kysymyksellään ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin tiedusteli, onko asetuksen N:o 2100/94 96 artiklaa tulkittava siten, että silloin, kun kolmen vuoden määräaika on umpeutunut ajallisesti toistuvien toimien osalta, vanhenemisen vaikutusten on katsottava ulottuvan kaikkiin loukkauksiin riippumatta niiden tekopäivästä, vai onko niiden katsottava ulottuvan ainoastaan sellaisiin loukkauksiin, jotka on tehty yli kolme vuotta ennen saman asetuksen 94 ja 95 artiklassa tarkoitettuihin oikeustoimiin ryhtymistä.

Julkisasiamies totesi, ettei asetuksen N:o 2100/94 96 artiklan sanamuoto tarjoa kysymykseen selvää vastausta. Kuitenkin artiklasta ilmenevän, toimien vanhentumista koskevan yksikkömuodon käyttäminen synnyttää julkisasiamiehen mukaan oletuksen siitä, että omistajan oikeuksia loukkaavat toimet on artiklaa sovellettaessa tutkittava erikseen. Vanhenemisen vaikutusten määrittämiseksi on siis tutkittava erikseen jokaisen toimen osalta, onko kolmen vuoden vanhentumisaika umpeutunut, minkä tarkistaminen jää kansallisen tuomioistuimen tehtäväksi.

Julkisasiamies esitti toiseen ja kolmanteen kysymykseen vastattavaksi, että asetuksen N:o 2100/94 96 artiklaa on tulkittava siten, että mikäli kolmen vuoden määräaika on umpeutunut ajallisesti toistuvien toimien osalta, ainoastaan yli kolme vuotta ennen saman asetuksen 94 ja 95 artiklassa tarkoitettuihin oikeustoimiin ryhtymistä suoritetut toimet vanhenevat. Omistaja säilyttää näin ollen oikeuden ryhtyä kyseisiin oikeustoimiin siltä osin kuin on kyse viimeisten kolmen vuoden aikana suoritetuista toimista.

Koko ratkaisuehdotus on luettavissa täältä.

(JT)

Share: