Julkisasiamieheltä ratkaisuehdotus koskien tekijänoikeuden yleisölle välittämisen käsitettä

15.2.2017
Julkisasiamies Szpunar antoi ratkaisuehdotuksensa 8.2.2017 tekijänoikeudellisen yleisölle välittämisen käsitettä koskevaan asiaan C-610/15. Sen mukaan internetsivuston ylläpitäjä välittää yleisölle teoksia indeksoimalla ja tarjoamalla niitä hakukoneen käyttäjille, jotka voivat näin helpommin löytää ja ladata tekijänoikeudella suojattuja teoksia. Edellytyksenä yleisölle välittämisessä on se, että ylläpitäjän tulee olla tietoinen siitä, että teos on saatettu vertaisverkkoon ilman oikeudenhaltijan lupaa ja että hän ei ole tehnyt mitään estääkseen pääsyä teokseen. Julkisasiamies totesi myös, että tiettyjen edellytysten täyttyessä internetyhteyden tarjoajat voidaan velvoittaa estämään pääsy teoksia laittomasti levittävälle sivustolle.

Tapauksen tausta

Stichting Brein on Alankomaissa toimiva säätiö, jonka tehtävänä on estää tekijänoikeudella ja sen lähioikeudella suojatun aineiston laitonta käyttöä ja suojella oikeudenhaltijoiden intressejä. Ziggo BV ja XS4ALL Internet BV –nimiset yritykset harjoittavat internetyhteyden tarjoamista kuluttajille ja ovat Alankomaiden suurimmat toimijat tällä alalla. Stichting Brein vaati, että yritysten tulee tietoyhteiskuntadirektiivin (2001/29) 8 artiklan 3 kohdan nojalla estää asiakkaidensa pääsy tiedostonjakopalvelu TPB:n internetsivustoille. Stichting Brein perusteli vaatimustaan sillä, että TPB oli syyllistynyt lukuisiin tekijänoikeusloukkauksiin tarjoamalla käyttäjilleen mahdollisuuden hankkia palvelunsa kautta tekijänoikeudella suojattua materiaalia ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

Ensimmäisessä oikeusasteessa vaatimus menestyi, mutta toisessa oikeusasteessa se hylättiin. Tuomioistuin perusteli ratkaisuaan sillä, että tekijänoikeutta ovat loukanneet palvelujen vastaanottajat eikä itse TPB-sivusto. Lisäksi tuomioistuin katsoi, että pääsyn estäminen internetosoitteisiin ei olisi oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Stichting Brein valitti asiasta Alankomaiden korkeimpaan oikeuteen (Hoge Raad der Nederlanden), joka esitti unionin tuomioistuimelle kaksi ennakkoratkaisukysymystä. Ensinnäkin, onko kyse direktiivin mukaisesta välittämisestä, jos internetsivusto ei tarjoa itse teoksia vaan ainoastaan järjestelmän, jonka avulla käyttäjät voivat löytää suojatut teokset ja ladata ne tietokoneelta ja tietokoneelle. Toiseksi, mikäli vastaus ensimmäiseen kysymykseen on kielteinen, ovatko tietoyhteiskuntadirektiivin 8 artiklan 3 kohdassa ja ns. enforcement-direktiivin 11 artiklassa välittäjälle mahdollistetut määräykset estää sivustolle pääsy yhteensopiva säännösten kanssa, mikäli välittäjän toimien seurauksena kolmansien osapuolien on helpompi loukata tekijänoikeuksia.

Julkisasiamiehen kannanotto

Julkisasiamiehen mukaan tapauksessa tuli tarkastella ensinnäkin sitä, ovatko vertaisverkkojen indeksointisivustojen ylläpitäjät vastuussa verkon käyttäjien tekijänoikeusloukkauksista. Mikäli he eivät ole vastuussa tulee toissijaisesti arvioida sitä, voidaanko vaatia määräystä, jolla pääsy internetsivustoille estetään.

Tietoyhteiskuntadirektiivin 3 artiklan 1 kohdan mukaan tekijöillä on yksinoikeus kieltää teostensa langallinen tai langaton välittäminen ja teosten yleisön saataville saattaminen siten, että yleisöön kuuluvilla on mahdollisuus saada teokset käyttöönsä itse valitsemastaan paikasta valitsemanaan aikana. Julkisasiamies totesi, että oikeuskäytännön mukaan yleisölle välittämisen välttämättömät osatekijät ovat itse välittäminen ja yleisön olemassaolo. Julkisasiamies katsoi, että tekijänoikeudella suojatut teokset on saatettu yleisön saataville, kun niitä jaetaan vertaisverkossa. Näin siksi, että käyttäjät lataavat teokset kokonaisuudessaan, vaikka tiedostot onkin jaettu osiin ja ne ladataan eri tietokoneilta. Toiseksi avoimen vertaisverkon potentiaalisia käyttäjiä on määrittämätön ja oletettavasti huomattava määrä. Kolmanneksi uuden yleisön käsite täyttyy, jos tekijä ei ole antanut lupaa teoksen jakamiseen vertaisverkossa.

Seuraavaksi julkisasiamies arvioi, ovatko vertaisverkossa jaettavien teosten saattamisesta yleisön saataville vastuussa ylläpitäjät vaiko vertaisverkon käyttäjät. Julkisasiamies totesi, että ylläpitäjät saattavat samanaikaisesti ja yhdessä vertaisverkon käyttäjien kanssa teoksia yleisön saataville, mikäli voidaan katsoa, että ylläpitäjät ovat tietoisia lainvastaisuudesta eivätkä he pyri estämään pääsyä teoksiin. Näin ollen julkisasiamies vastasi myönteisesti ensimmäiseen kysymykseen vertaisverkon ylläpitäjien vastuusta teosten saattamisessa yleisölle saataville.

Julkisasiamies otti myönteisestä vastauksesta huolimatta kantaa myös toiseen kysymykseen. Julkisasiamies esitti, että palvelun tarjoaja voidaan määrätä estämään sivustolle pääsemisen, mikäli ylläpitäjän voidaan katsoa kansallisen lain nojalla olevan vastuussa verkon käyttäjien tekijänoikeusloukkauksista. Lisäksi edellytetään, että kansallinen tuomioistuin varmistaa, että toimenpide on oikeassa suhteessa loukkausten vakavuuteen ja laajuuteen nähden. Palvelun tarjoajan on voitava valita ne tekniset keinot, jolla se toteuttaa määräystä eikä käyttäjiltä saa evätä mahdollisuutta saada laillisesta käytettävissä olevia tietoja. Lisäksi toimenpiteen on riittävän tehokkaasti estettävä ja lopetettava tekijänoikeuksien loukkaaminen.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus luettavissa Curia-tietokannasta numerolla C-610/15.

(NH)

Share: