Jaguar Land Roverin ja Volkswagenin välinen luksusmaastoautoja koskenut riita on päättynyt

12.10.2021

Land Rover

Jaguar Land Rover Automotive Plc. ja Volkswagen AG sekä Volkswagenin tytärbrändit ovat päässeet ratkaisuun neuvottelukeinoin lukususmaastoautoja koskeneessa patenttiriidassaan vain muutamia päiviä ennen aihetta käsittelevien oikeudenkäyntien alkamista. Sopimuksen myötä oikeudenkäynnit sekä Saksassa että Yhdysvalloissa peruuntuvat. Sopimuksen ehtoja ei ole paljastettu.

Jaguar Land Roverin ja Volkswagenin välisessä riidassa oli kyse patentoidusta laitteesta, jonka avulla auton ajojärjestelmä mukauttaa toimintansa erilaisiin ajomaastoihin sopivaksi. Laite on olennainen osa Jaguarin F-Pace ja Land Rover Discovery-mallisia ajoneuvoja. Jaguarin Land Rover-osasto, eli Land Rover-autojen alkuperäisvalmistaja, nosti kanteen välittömästi sen jälkeen, kun luksusautovalmistajat, kuten esimerkiksi Porsche ja Lamborghini, alkoivat valmistamaan ensimmäisiä SUV-autoja, joissa Land Roverin patentoitua teknologiaa oli luvattomasti käytetty.

Yhdysvalloissa käydyssä oikeudenkäynnissä Jaguar Land Rover olisi hakenut tuontikieltoa niille Porschen ja Audin autoille, jotka rikkovat JLR:n patentteja. Arvioiden mukaan Jaguar olisi voinut  voittaa yli 200 miljoonaa dollaria vuodessa patenttirikkomuksesta seuranneista lisenssituloista Porschelta, Audilta, Lamborghinilta ja Volkswagenilta, jos asia olisi edennyt oikeudenkäyntiin.

Sekä VW-ryhmän että Jaguar Land Roverin edustajisto ovat kieltäytyneet kommentoimasta nyt saavutettua sopimusta.

Pääset lukemaan Bloombergin aihetta koskeneen artikkelin täältä.

Kuva: Kristaps Ungurs sivustolta Unsplash.

Kirjoittajat

Kirjoittajat