Iso-Britannia aloittaa yhdistetyn patenttituomioistuimen ratifiointimenettelyn

29.11.2016
Iso-Britannian hallitus ilmoitti EU:n kilpailukykyneuvoston kokouksen yhteydessä 28.11.2016 aikeistaan ratifioida sopimus yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC). Yhdistetty tuomioistuin mahdollistaa patenttiriitojen ratkaisun koko Eurooppaa koskevin yhteisvaikutuksin. Järjestelmän voimaantulo edellyttää Iso-Britannian ratifiointia.

Iso-Britannia aloittaa virallisesti menettelyn ratifioidakseen sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC). Kansainvälinen erikoistuomioistuin on osa koko eurooppalaisen patenttijärjestelmän uudistamista. UPC tulee käsittelemään uusia yhtenäispatentteja ja nykyisin kansallisissa tuomioistuimissa käsiteltäviä perinteisiä eurooppapatentteja koskevat riidat.

Uudistus astuu voimaan, kun siihen on liittynyt 13 EU-jäsenmaata, mukaan lukien Ranska, Saksa ja Iso-Britannia. Ranska ratifioi sopimuksen vuonna 2014, Saksa puolestaan aloitti ratifiointimenettelyn aiemmin tänä vuonna. Sopimuksen ovat tähän mennessä ratifioineet Ranska, Hollanti, Itävalta, Belgia, Bulgaria, Tanska, Luxemburg, Malta, Portugal, Ruotsi ja Suomi.

EU toivoo yhdistetyn patenttituomioistuimen aloittavan toimintansa vuonna 2017.

Samassa kokouksessa saavutettiin myös yhteisymmärrys ehdotuksesta asetukseksi perusteettoman geoblokkauksen kieltämisestä jäsenvaltioiden välillä. Geoblokkaus estää verkkokäyttäjiä saamasta tai hankkimasta tuotetta tai palvelua jossain toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevalta verkkosivustolta.  Asetuksen tarkoituksena on sähköisen kaupankäynnin tehostaminen poistamalla asiakkaiden kansallisuuteen, asuin- tai sijoittumispaikkaan liittyvää syrjintää. Neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission väliset neuvottelut aloitetaan, kun parlamentti on muodostanut kantansa.

Kilpailukykyneuvoston kokous 28.11 – 29.11.2016

UK IPO:n tiedote 28.11.2016 ”UK signals green light to Unified Patent Court Agreement”

(AS)

Share: