New Yorkin ikonisten rakennusten ja apina-selfien tekijänoikeudet otsikoissa Yhdysvalloissa

7.8.2014
Tekijänoikeus herättää joskus koomisia kysymyksiä.

New Yorkin ikonisia rakennuksia kuvaavat astiat haitaksi satamaviranomaisen brändille

Manhattanilainen tunnettu kodintarvikeliike nimeltä Fishs Eddy myy kahta astiasarjaa, joissa esiintyy kuvia New Yorkin tunnetuista rakennuksista ja kaupunkimaisemasta. Sarjojen nimet ovat ”212 New York Skyline” ja ”Bridge and Tunnel”. Astioiden kuvitus on tyyliteltyä ja sarjakuvamaista. Kuvituksessa esiintyvät mm. Chrysler Building, Empire State Building, World Trade Center sekä New Yorkin kuuluisia siltoja ja tunneleita, kuten Brooklyn Bridge ja Lincoln Tunnel.

New Yorkin ja New Jerseyn satamaviranomainen (the Port Authority of New York and New Jersey)  on ottanut yhteyttä Fishs Eddyyn ja pyytänyt tätä lopettamaan sarjojen myynnin sekä tuhoamaan kaiken niihin liittyvän materiaalin. Satamaviranomaisen mukaan Fishs Eddy hyödyntää sen omaisuutta kuvatessaan siltoja, tunneleita ja New Yorkin rakennuksia astioissa. Satamaviranomainen on taho, joka vastaa World Trade Centerin sekä New Yorkin siltojen ja tunnelien toiminnasta. Sen mukaan näiden rakennusten ja maisemien kuvaus estää sitä kontrolloimasta omaa mainettaan. Satamaviranomaisen mukaan uhkana on lisäksi, että World Trade Centerin kuvaus herättää mielikuvia satamaviranomaisesta, kaksoistorneista sekä syyskuun 11. päivän terroristi-iskuista.

Fishs Eddyn omistajat ovat ihmeissään siitä, miksi satamaviranomainen on havahtunut asiaan nyt, kun ”212 New York Skyline”-sarja on ollut myynnissä 13 vuotta.

Joitakin variaatioita ”Bridge and Tunnel” -kuvituksesta ja rekisteröity tavaramerkkinä, kuten myös Chrysler Building’in huipulla oleva torni, mutta kumpikaan näistä ei ole satamaviranomaisen omistuksessa. Sen sijaan sen omistuksessa on tavaramerkki nimeltä ”One World Observatory”, joka on rekisteröity muun muassa hiustarvikkeille, auton matoille ja kylpyleluille. Satamaviranomaisen toinen tavaramerkki, kaksoitornien muistomerkkiä kuvaava ”Freedom Tower” sen sijaan hylättiin, kun varmistui, ettei siitä tulisi muistomerkin virallista nimeä.

Alkuperäinen uutinen julkaistiin 28. kesäkuuta ja on luettavissa the New York Times’n kotisivuilla.

Voiko apina olla tekijänoikeuden haltija?

Yhdysvalloissa on alkamassa riita siitä, kuka on tai voi olla tekijänoikeuden haltija valokuvaan, jonka on ottanut eläin.

Kiista sai alkunsa, kun verkkotietokirja Wikipedian taustaorganisaatio Wikimedia lisäsi omakuvan apinasta sellaisten tiedostojen joukkoon, joita saa käyttää vapaasti ja veloituksetta. Yhdysvaltalainen Wikimedia sisältää yli 22 miljoonaa vapaasti käytettävissä olevaa kuvaa ja videota.

Tapauksen kuva otettiin vuonna 2011, kun brittiläinen luontokuvaaja David Slater oli Indonesiassa kuvaamassa celebesinmakakeja. Yksi makaki varasti hänen kameransa ja otti lukuisia valokuvia. Suurin osa otoksista oli epätarkkoja ja osa kuvasi viidakon maastoa, mutta apina onnistui myös ottamaan muutaman kuvan itsestään. Yksi kuvista esiintyi ilmestyessään nettisivustoilla, sanomalehdissä ja televisiossa ympäri maailmaa.

Wikimedian mukaan kuvan tekijänoikeus kuuluu käytännössä apinalle, sillä se painoi kameran laukaisijaa. Yhdysvaltain tekijänoikeuslain (Copyright Law of the United States, 2011) mukaan tekijöistä, jotka ovat ei-ihmisiä, ei automaattisesti tule tekijänoikeuden haltijoita. Wikimedia huomautti myös, että tapauksessa Slaterin olisi tullut tehdä huomattavia muokkauksia lopulliseen kuvaan ollakseen itse tekijänoikeuden haltija. Siinäkin tapauksessa hänellä olisi tekijänoikeus vain mainittuihin muokkauksiin, muttei alkuperäiseen valokuvaan.

Slaterin mukaan kuvan lisääminen vapaasti käytettävien teosten joukkoon on suuri uhka hänen toimeentulolleen, sillä vapaasti käytettävistä kuvista ei tarvitse maksaa tekijänoikeusmaksuja eli rojalteja. Hän huomauttaa myös, että hän maksoi matkan Indonesiaan ja tarjosi kaikki tarvittavat puitteet valokuvan ottamiselle. Ilman hänen työtään kuvaa ei olisi koskaan syntynyt.

Slater suunnittelee oikeustoimia Wikimediaa vastaan.

Uutinen julkaistiin 6.8.2014 ja on luettavissa brittiläisen The Telegraphin sivuilla, jossa myös tapauksen valokuva on nähtävissä.

(EL)

Share: