IPR Gaalassa palkittiin alan osaajia

20.1.2017
IPR Gaalaa juhlittiin Hankenilla 20.1.2017. Toista kertaa järjestetyssä gaalassa palkittiin vuoden 2016 IPR-henkilö, IPR-teko ja IPR-innovaatio.

gaala 2017 005.JPG

(kuva: Soile Manninen)

Vuoden 2016 IPR-henkilö on asianajaja ja asianajotoimisto Roschierin hallituksen puheenjohtaja Rainer Hilli. Hän on erittäin tunnettu niin suomalaissa kuin kansainvälisissäkin IPR-piireissä.

Hillillä on mittava yli 25 vuoden IP-alan kokemus niin siviili- kuin hallintoprosessista sekä välimiesmenettelyistä. Hän tehnyt mittavan uran erityisesti teollisoikeuden yhtenä johtavana huippuasiantuntijana Suomessa ja ansioitunut erityisesti käytännön IPR-työssä.

Hilli on ollut aktiivinen vaikuttaja alan järjestöjen toiminnassa. Merkittävin ansio on hänen panoksensa Suomen AIPPI-ryhmän puheenjohtajana vuosina 2004 – 2011, ja hän toimi AIPPIn hallituksessa jo ennen puheenjohtajuutta vuosina 2001 – 2003. Hän on ollut kehittämässä asianajotoimisto Roschierin IP-osastoa maan laajimmaksi rekrytoimalla taitavia juristeja ja täydentämällä Roschierin palveluntarjontaa taitavilla laajentumisilla.

Rainer Hillin positiivinen asenne yhteistyöhön akateemisen maailman kanssa on myös pantu merkille IPR University Centerin toiminnassa. Myönteinen asenne sekä alan kehittämiseen että oman henkilökunnan osaamisen vahvistamiseen on todella ilahduttavaa.

Vuoden 2016 IPR-teko palkinnon saaja on patenttiasiamies Kaisa Suominen. Hän saa palkinnon merkittävästä ja aloitteellisesta panostuksesta eurooppapatentti-asiamiestutkintoon johtavan koulutuksen järjestämisestä ja osaamisen levittämisestä Suomessa toimivien patenttiasiamiesten keskuuteen.

Suominen on ollut eurooppapatenttiasiamies vuodesta 2003 ja toiminut yli 15 vuotta Berggren Oy:llä ennen kuin siirtyi Moosedog Oy:n palvelukseen.

Kaisa Suominen on tunnettu erittäin arvostettuna ja pätevänä patenttiasiamiehenä omalla alallaan. Sen lisäksi hän on myös aktiivisesti toiminut kouluttajana ja tutorina erilaisissa koulutusohjelmissa EPI:n, CEIPIn ja European Patent Academyn piirissä.

Kaisa Suominen on vetänyt koulutustoimintaa ilman korvauksia ja ilman varsinaista institutionaalista tukea. Tämä panos ja IPR-teko on palkintoraadin mielestä loistava muistutus kaikille meille, että luovat ja aktiiviset yksilöt pystyvät oma-aloitteisesti ja pyyteettömästi merkittäviin tekoihin.

Vuoden 2016 IPR-innovaation palkinnon saajia sai ehdottaa IPR University Centerin verkkosivuilla ja näistä ehdotuksista valittiin neljä edustajaa loppuäänestykseen.

Eniten yleisöääniä sai vuonna 2016 alkanut Aalto-yliopiston ja Patentti- ja rekisterihallituksen yhteinen hanke, jossa pilotoidaan yhdysvaltalaisen patenttijärjestelmän kaltaista provisionaalihakemuksen sähköistä jättämismahdollisuutta. Aalto-yliopiston kanssa toteutettavassa ”tilapäishakemus”-pilottihankkeessa on kyse Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviraston (USPTO) provisional applicationin idean toteuttamisesta Suomessa nykyisen patenttilainsäädännön sekä PRH:n ja hakijan prosessien yhteensovittamisen avulla. Etenkin tiedemaailmassa ja startupeissa tilapäishakemus helpottaa patentoinnin aloittamista sekä siirtää patentoinnin kustannuksia myöhemmäksi, jolloin on helpompi arvioida keksinnön kaupallista arvoa. Hakemuksia on tehty PRH:lle jonkin verran. PRH:n ja Aalto-yliopiston pilottihankkeessa tavoitteena on saada suomalaiseen toimintaympäristöön sopiva järjestelmä käyttöön vuoden 2017 aikana.

Muita loppuäänestyksessä mukana olleita ehdokkaita olivat BookIT Oy, Markku Simmelvuo ja IPR Garage -tiimi sekä Teqmine Analytics Oy.

BookIT luo Tekes-rahoitteisessa projektissaan mallia, kuinka suojattua teknologiaa ja osaamista lisensoimalla rakennetaan skaalautuvaa liiketoimintaa globaaleilla markkinoilla. Tavoitteena on saada kaupallistettua suomalaista huipputeknologiaa paremmin ja kasvattaa lisenssivientiä. Innovaatiolaboratorio BookIT Lab aloitti toimintansa Dallasissa vuoden 2016 lopulla. BookIT Lab toimii tutkimus-, innovaatio- ja IPR-kiihdyttämönä.

Papula-Nevinpatin toimitusjohtajan Markku Simmelvuon idean mukaan SLUSHin oheistapahtumana järjestetyssä IPR Garage -tapahtumassa levitettiin tietoa aineettomista oikeuksista kasvuyrityksille, sijoittajille sekä messuvieraille näyttävästi. Suuri joukko IPR-asiantuntijoita eri toimistoista pukeutui SLUSHissa kirkkaan keltaisiin korjaamohaalareihin ja jakoi kutsuja IPR Garageen. Hima & Sali -ravintolassa järjestetyssä tapahtumassa tarjottiin maksuttomia IPR-neuvoja ruoan ja juoman ohessa. Vieraita kävi illan aikana n. 600. Tilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016.

Teqmine Analytics Oy on kehittänyt tekoälypohjaisen patenttitiedon louhintaohjelmiston, joka merkittävällä tavalla lisää louhinnan tarkkuutta ja säästää huomattavasti patenttitiedonhauissa käytettävää aikaa. Tiedonhaun pohjana voidaan käyttää ongelman tai ratkaisun englanninkielistä kuvausta, jonka pituutta ei ole rajoitettu. Ohjelman ytimessä ovat koneoppimisen menetelmillä luodut todennäköisyysmallit.

Suomen tekijänoikeudellinen yhdistys palkitsi vuoden 2016 tekijänoikeusteosta OTT Martti Kivistön. Hänen väitöskirjansa ”Tekijänoikeus omaisuutena: tutkimus suomalaisen tekijänoikeuden yleisistä opeista” tarkastettiin Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa lokakuussa 2016. Väitöskirjassa tutkitaan suomalaisen tekijänoikeuden yleisten oppien kehitystä 1800-luvun lopulta aina digitaaliseen murrokseen ja EU-tekijänoikeuteen saakka. Kivistön tutkimus on  tähän mennessä kattavin kuvaus suomalaisen tekijänoikeusjärjestelmän kehittymisestä. 

(IPRUC)

Share: