IPR-uutisia – Rihanna, Kanye & Kyliet

11.3.2024

Rihannan Instagram-julkaisu asettaa yhteistyökumppani Puman haastavaan asemaan Euroopassa

Euroopan unionin yleinen tuomioistuin (EUYT) päätti 6. maaliskuuta 2024 antamassa tuomiossaan T-647/22 (Puma vs. EUIPO), että Rihannan Instagram-tilillään (@badgalriri) julkaisemat kuvat hänen kengistään veivät Pumalta oikeuden suojata kyseistä kenkämallia mallioikeudella. Kuvat oli julkaistu joulukuussa 2014, ja yhteisömallin rekisteröintiä haettu heinäkuussa 2016. Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) julisti jalkinevalmistaja J. Van Hilstin vaatimuksesta yhteisömallin mitättömäksi 11. elokuuta 2022.

EUYT totesi, että julkaistuista kuvista on mahdollista tunnistaa mallin olennaiset ominaisuudet paljaalla silmällä tai kuvia suurentamalla. Tuomioistuin vahvistikin EUIPO:n näkemyksen siitä, että kyseiset kuvat olivat riittäviä osoittamaan mallin aiemman julkistamisen sekä siitä, että kyseinen malli olisi voinut tulla alalla toimivien tietoon tavanomaisen liiketoiminnan yhteydessä ennen rekisteröintihakemuksen tekemispäivää tai etuoikeutta vaadittaessa ennen etuoikeuspäivää. Puma oli argumentoinut, että kukaan ei ollut kiinnostunut Rihannan kengistä kuvan julkaisuhetkenä, eikä kukaan siten ollut havainnut mallia. EUYT kuitenkin katsoi edellä mainitusti toisin ja kiinnitti vielä huomiota Rihannan fanien kiinnostukseen laulajan vaatetusta kohtaan. Tuomioistuin katsoi, että EUIPO:lla oli oikeus todeta, että aiempi malli oli paljastettu joulukuussa 2014 siten, että rekisteröity malli voitiin julistaa mitättömäksi.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kanye Westiä syytetään tekijänoikeusloukkauksesta – väitetään kopioineen Donna Summerin kappaleen

Donna Summerin perikunta syyttää Kanye Westiä Summerin kappaleen ”I Feel Love” kopioimisesta. Perikunnan mukaan West oli aiemmin pyytänyt lupaa ottaa ote mainitusta kappaleesta, mutta perikunta oli kieltäytynyt pyynnöstä vedoten muun muassa kappaleen kaupalliseen arvoon. Kanteen mukaan West ja muut vastaajat ovat kuitenkin käyttäneet Summerin kappaleen ikonista melodiaa omassa kappaleessaan ”Good (Don’t Die)”, jossa on mukana Ty Dolla $ign. Kyseinen kappale on poistettu suoratoistopalveluista perikunnan aiemman valituksen johdosta.

Melodian kopioimisen lisäksi West ja muut vastaajat ovat perikunnan mukaan äänittäneet lähes sanasta sanaan osia kappaleesta ja käyttäneet laulajaa, joka muistuttaa Summeria. Tapauksessa korostetaan, ettei kyse ole pelkästään lisenssimaksujen maksamatta jättämisestä, vaan myös taiteilijoiden oikeudesta päättää, miten heidän teoksiaan käytetään ja esitetään yleisölle.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kylie Jennerin uudella hajuvedellä sama nimi kuin Kylie Minoguen kappaleella 

Kylie Jennerin ja Kylie Minoguen välinen kiista näyttäisi jatkuvan, sillä nyt Jenneriä syytetään Minoguen kappaleen nimen kopioimisesta. Jenner on lanseerannut uuden hajuveden, joka on samanniminen kuin Minoguen hitti vuodelta 2007 – ”Cosmic”. Minoguen fanit ovat huomioineet, että Jennerin uusi tuoksu vie hakutuloksissa huomion Minoguen kappaleelta, eikä hakusanalla ”Kylie Cosmic” löydy enää kyseistä kappaletta, vaan Jennerin hajuvesi.

Kyliet ovat kilpailleet vuodesta 2017 lähtien, kun Jenner haki tavaramerkkiä etunimelleen. Minogue voitti tämän oikeusjutun, ja Jenner on väitetysti sen jälkeen yrittänyt jättää Minoguen varjoonsa.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä.

Kuva: Unsplash / Jeremy Thomas

Kirjoittajat

Share: