IP Act uudistaa Iso-Britannian immateriaalioikeusjärjestelmää

13.10.2014
Uuden lain myötä mallioikeuden loukkaus on rikos.

The Intellectual Property Act 2014 tuli voimaan 1. lokakuuta 2014. Uudistuksen tavoitteena on modernisoida ja selkiyttää lainsäädäntöä ja auttaa näin varsinkin pienempiä yrityksiä suojaamaan immateriaalioikeuksiaan paremmin. Laki myös tähtää talouskasvun ja innovaation tukemiseen. Laki tuo muutoksia mallioikeuden, patenttien sekä tekijänoikeuden sääntelyyn.

Lain tavoitteena on yksinkertaistaa ja vahvistaa mallioikeuden tarjoamaa suojaa. Rekisteröidyn mallin kopiointi on nyt rikosoikeudellisesti rangaistava teko. Laki myös selventää mallin omistusoikeuden määräytymistä. Toimeksiantotilanteissa yritys ei saa omistusoikeutta suunnittelijan luomaan muotoiluun, ellei siitä nimenomaisesti sovita. Lain myötä on mahdollista pyytää ei-sitovaa lausuntoa IPO:lta (Intellectual Property Office) riitatilanteissa. Tämän palvelun tarkoituksena on lisätä sovittelun mahdollisuutta, jotta kalliita oikeudenkäyntejä voitaisiin välttää.

Tarkoituksena on selventää monimutkaista sääntelyä sekä tehdä patenttien käyttämisestä ja puolustamisesta helpompaa ja edullisempaa. Patentinhaltija voi esimerkiksi merkitä tuotteeseensa internetsivujensa osoitteen. Laki myös mahdollistaa erillisen patenttituomioistuimen (The Unified Patent Court) perustamisen tulevaisuudessa.

Uudistuksesta seuraa muutamia poikkeuksia tekijänoikeuslainsäädäntöön. Näistä yksi on oikeus tehdä henkilökohtaisia kopioita yksityiseen käyttöön tuotteesta, jonka henkilö on ostanut.

Lakiuudistuksen taustalla on vaikuttanut professori Ian Hargreavesin raportti Review of Intellectual Property and Growth, joka julkaistiin toukokuussa 2011.

Intellectual Property Act 2014

Lehdistötiedote 30.9.2014

(MO)

Share: