Instagram ei vastuussa upotettujen kuvien tekijänoikeusloukkauksista

26.7.2023

Paper boat

Instagram ei ole vastuussa tekijänoikeusloukkauksista, kun kuvia on upotettu kolmansien osapuolten verkkosivustoille, totesi Yhdysvaltain yhdeksännen tuomiopiirin valitustuomioistuin (United States Court of Appeals for the Ninth Circuit) maanantaina 17. heinäkuuta antamassaan ratkaisussa. Päätös ei ole lainvoimainen.

Valokuvaajien Alexis Hunleyn ja Matthew Brauerin nostama ryhmäkanne koski tekijänoikeudella suojattujen Instagram-kuvien upottamista Time ja BuzzFeed News -lehtien verkkoartikkeleihin. BuzzFeed News oli upottanut artikkeliinsa Hunleyn Black Lives Matter -mielenosoituksesta 2020 ottaman valokuvan ja Time-lehti Brauerin vuonna 2016 julkaiseman Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan ja entisen ulkoministeri Hillary Clintonin kuvan. Valokuvaajien mukaan lehdillä ei ollut lupaa kuvien julkaisuun.

Instagram-julkaisun upottamisella tarkoitetaan Instagram-tilillä julkaistun sisällön jakamista upotuskoodilla kolmannen osapuolen lähteisiin, kuten blogeihin tai artikkeleihin. Julkaisun upottaminen edellyttää, että tili on julkinen ja että sen Upotukset-asetus on käytössä. Upotettu julkaisu sisältää julkaisun lisäksi myös julkaisijan käyttäjänimen sekä tämän Instagram-profiiliin ohjaavan linkin.

Ryhmäkanteen mukaan Instagram oli vastuussa toissijaisesta tekijänoikeuksien loukkauksesta, kun se antoi kolmansien osapuolten käyttää upotustyökalua tekijänoikeussuojaa saavien kuvien ja videoiden jakamiseen.

Valitusoikeus yhtyi alioikeuden aiempaan ratkaisuun ja hylkäsi kanteen. Päätöksen mukaan Instagram ei ollut vastuussa tekijänoikeusloukkauksista, koska valokuvasta tai videosta ei sen upottamisen yhteydessä tehty kopiota. Upotuskoodi ei sisällä kuvaa itsessään, vaan ainoastaan osoitteen, johon kuva on tallennettu.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Artak Petrosyan

Kirjoittajat

Share: