Innovaatioon osoitettu EU:n tuki tuottanut lupaavia tuloksia

10.3.2021

Euroopan komissio on viime vuoden aikana sijoittanut Euroopan innovaationeuvoston sekä Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin kautta 226 miljoonaa euroa startup- ja pk-yrityksiin sekä projekteihin, jotka kehittävät ratkaisuja koronaviruspandemian hillitsemiseksi. Useat näistä yrityksistä ja projekteista ovat jo tuottaneet lupaavia tuloksia.

Unsplash.com / Johannes Plenio

Vuoden 2020 puolivälissä EU kohdensi Euroopan innovaationeuvoston kautta 166 miljoonaa euroa 36 startup- ja pk-yritykselle pandemian torjuntaan käytettävien ratkaisujen kehittämiseksi. Investointeihin lukeutuivat uuden Euroopan innovaationeuvoston EIC-rahaston kautta tehdyt pääomasijoitukset.

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin kautta kohdennettiin 60 miljoonaa euroa 62 innovatiiviselle projektille sekä 145 startup-, scaleup- ja pk-yritykselle. Investoinnilla pyrittiin vastaamaan pandemian aiheuttamiin ennennäkemättömiin sosiaalisiin ja taloudellisiin haasteisiin ja sillä onnistuttiin konkreettisesti tukemaan terveyden, ilmastonmuutoksen, digitalisaation, elintarvikkeiden, kestävän energian, kaupunkiliikenteen, valmistuksen sekä raaka-aineiden parissa työskenteleviä toimijoita.

Pandemia on komissaari Mariya Gabrielin mukaan luonut ennenkuulumattomia haasteita, jotka vaativat innovatiivisia ideoita. Projekteihin ja startup-yrityksiin suunnatut nopeat sijoitukset ovat hänen mukaansa saaneet aikaan monia läpimurtoideoita kriisin torjumiseksi sekä elpymisen nopeuttamiseksi Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

Komissio on tähän asti toiminut innovaation tukemisen eturintamassa ja koordinoinut eurooppalaista sekä maailmanlaajuista tutkimusta pandemian torjumiseksi. Se on luvannut tähän tarkoitukseen yhteensä 1,4 miljardia euroa, josta on toistaiseksi mobilisoitu jo yli 818 miljoonaa euroa.

Löydät komission aihetta koskevan tiedotteen täältä.

(JT)