Immateriaalioikeudet uhkaavat heikentyä Venäjällä

14.4.2022

Immateriaalioikeudet voivat heikentyä Venäjällä tavaramerkkilain muutosten takia.

Venäjällä on otettu käyttöön uusi laki, joka sallii tavaroiden rinnakkaistuonnin. Tämä tulee sallimaan tuotteiden tuonnin Venäjälle ilman tavaramerkin omistajan suostumusta. Uusi laki on vastaisku Venäjää vastaan asetetuille pakotteille. Uudella lailla pyritään lisäämään tavaroiden saatavuutta sen jälkeen, kun monet brändit – kuten Nike, Apple ja Coca-Cola – vetivät liiketoimintansa pois Venäjältä ja lopettivat tuotteidensa myynnin. Uusi laki voi johtaa huolestuttaviin seurauksiin tavaramerkkien haltijoiden kannalta.

Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriö tulee julkaisemaan listan tuotteista, joiden tuonti on sallittua, riippumatta voimassa olevista tavaramerkeistä. Tämä voi johtaa muun muassa aitojen tuotteiden myymiseen, jotka eivät kuitenkaan ole tavaramerkin haltijan vaikutuksen alaisia.

Immateriaalioikeuksien suoja on heikentynyt Venäjällä Ukrainan sodan alettua. Muun muassa ”epäystävällisten valtioiden” kansalaiset eivät ole enää oikeutettuja saamaan rojaltimaksuja patenttien lisenssisopimuksista. ”Epäystävällisillä valtioilla” tarkoitetaan Yhdysvaltoja. Myös tavaramerkkien suojan heikentyminen on nähtävissä. Venäjän tavaramerkkitoimisto on saanut paljon rekisteröintihakemuksia sellaisista tavaramerkeistä, jotka ovat globaalisti tunnettuja ja jo käytössä, esimerkkinä McDonalds. Tilanne on huolestuttava kaikkien kannalta. Venäjän politiikka heikentää ulkomaalaisia immateriaalioikeuksia ja jää nähtäväksi, miten tilanne kehittyy.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Tingey Injury Law Firm

Kirjoittajat

Share: