Ihmisten geenejä ei ole mahdollista patentoida

20.6.2013
Yhdysvaltojen korkein oikeus antoi 13.6.2013 ratkaisun tapauksessa Association for Molecular Pathology v. Myriad Genetics, Inc.. Tuomioistuin rajoitti yhtiöiden mahdollisuutta patentoida ihmisten geenisekvenssejä. Korkein oikeus katsoi, että BRCA geenisekvenssit ovat luonnontuotteita, joten niitä ei voida patentoida. Toisaalta korkein oikeus myönsi, että ihmisten luoma cDNA, joka eroaa sen luonnollisesta vastinparista (native counterpart), on mahdollista patentoida.

Tuomioistuin katsoi, että Myriadin geenipatentit, joiden avulla pystytään selvittämään alttius sairastua rinta- tai munasarjasyöpään, eivät olleet patentoitavissa. Myriad ei luonut eikä muuttanut BRCA1- ja BRCA2-geenejä. Tapauksessa keskityttiin arvioimaan, esiintyvätkö eristettyjen geenien nukleotidit samassa järjestyksessä kuin luonnossa. Tuomioistuin katsoi, että Myriadin keksintö vain paikansi BRCA1- ja BRCA2-geenien tarkan sijainnin ja emäsjärjestyksen (geenisekvenssin). Myriad ei siten luonut mitään, mitä voisi patentoida, sillä geenien erottaminen niiden luonnollisesta ympäristöstä ei ole keksimistä. BRCA:n paikantaminen saattaa olla hyödyllistä, mutta hyödyllisyys ei kuitenkaan mahdollista patentoimista. Tuomioistuin viittasi tapaukseen Funk Brothers Seed Co. v. Kalo Inoculant Co., 333 U.S. 127, jonka mukaan eristettyjä DNA-segmenttejä ei voi patentoida.

DNA:n erottaminen vaatii kemiallisten sidosten katkaisemista, mutta toimenpide ei kuitenkaan ole sillä tavoin keksinnöllinen, että patentoimisen edellytykset täyttyisivät. Myriadin patenttivaatimukset keskittyvät BRCA1- ja BRCA2-geeneistä saatavaan informaatioon. Myriad väitti, että tuomioistuimen tulisi noudattaa Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviraston (USPTO) käytäntöä geenipatenttien myöntämisestä. Tuomioistuin torjui väitteen. Kongressi on hyväksynyt kasvien jalostuksen patenttisuojaa koskevan lain, mutta ei ole hyväksynyt USPTOn käytäntöä geenipatenttien myöntämisestä. Lisäksi katsottiin, ettei eristetty DNA ole patentoitavissa, eikä PTOn käytäntö anna aihetta hyväksyä eristettyä DNA:ta patentoitavaksi. Korkein oikeus kuitenkin myönsi, että cDNA on patentoitavissa, koska se eroaa luonnossa ilmenevistä molekyyleistä. Kun cDNA:ta luodessa irrotetaan introneita, luodaan samalla myös jotain uutta.

Korkein oikeus ilmoitti, että päätös rajoittuu vain tähän nimenomaiseen tapaukseen, eikä se koske menetelmien patentoimista. Jos Myriad oli luonut innovatiivisen menetelmän geenimanipulaatioon, samalla kun se etsi BRCA1- ja BRCA2-geenejä, olisi se mahdollisesti voinut hakea menetelmäpatenttia. Ratkaisu ei koske BRCA1- ja BRCA2-geeneistä saatavaa informaatiota koskevia uusia patenttihakemuksia, eikä niitä Myriadin patenttivaatimuksia, joita ei ole vastustettu. Tuomioistuin ei ilmaissut myöskään mielipidettä siitä, täyttääkö geneettisen koodin muuttaminen patentoimisen edellytyksiä. (AL)

Päätös saatavilla: http://www.supremecourt.gov/opinions/12pdf/12-398_1b7d.pdf

Share: