Historiallinen tuomio Italiassa: kuvaoikeudet kuuluvat myös kulttuuriperinnölle

27.6.2023

City of Florence

Firenzen tuomioistuimen (Tribunale civile di Firenze) mukaan kuvaoikeudet kuuluvat luonnollisten henkilöiden lisäksi myös kulttuuriperinnölle. Tapauksessa italialaisen GQ-lehden kustantaja oli loukannut Michelangelon Daavid-veistoksen kuvaoikeuksia hyödyntäessään veistosta lehtensä kansikuvassa epäasianmukaisesti ja oikeudettomasti.

Michelangelon Daavid-veistos kuuluu firenzeläisen Galleria dell’Accademian kokoelmiin, ja lupa sen kaupalliseen käyttöön on Italian kulttuuriperintölain (Codice dei beni culturali e del paesaggio) mukaisesti pyydettävä kyseiseltä taidemuseolta. Oikeusohje perustuu Italian perustuslakiin, jonka mukaan valtion on suojeltava kansakunnan historiallista ja taiteellista perintöä. Omaisuuden tekijänoikeudellisella asemalla ei ole oikeusohjeen soveltumisen kannalta merkitystä.

Käsillä olevassa tapauksessa italialainen GQ-lehti oli pyytänyt Galleria dell’Accademian johtajalta lupaa Daavid-veistoksen kuvan hyödyntämiseen seuraavassa lehtijulkaisussaan. Taidemuseo asetti kuvan käyttämiselle kaksi ehtoa: kuvaa ei saisi muokata, ja kansilehteen olisi liitettävä taidemuseosta ja Michelangelosta kertova artikkeli.

Lehti kuitenkin päätyi hyödyntämään Daavidin vartalon kuvaa taidemuseon asettamien ehtojen vastaisesti vuoden 2020 heinä-elokuun julkaisun kannessa. Kansi toteutettiin asettamalla päällekkäin kuva Daavid-veistoksesta ja Daavidin tavoin poseeraavasta italialaismalli Pietro Bosellista. Kansikuvassa veistoksen vartalo ja mallin kasvot sulautuivat täydellisesti toisiinsa.

Asian käsitellyt Firenzen tuomioistuin totesi GQ-lehden toimineen Italian kulttuuriperintölain ja perustuslain vastaisesti jäljentäessään Daavid-veistoksen kuvaa luvatta, maksuja maksamatta ja taidemuseon kuvan muokkaamista koskevaa kieltoa noudattamatta. Tuomioistuimen mukaan kulttuuriperintöön liittyy luonnollisten henkilöiden oikeuksia vastaavia kuvaoikeuksia, jotka turvaavat kulttuuriperinnön historiallistaiteellista luonnetta. Koska Italiassa myös oikeushenkilöille ja tavaroille voi muodostua kuvaoikeuksia, oli ratkaisu tuomioistuimen mukaan linjassa maan oikeuskäytännön kanssa.

Tuomioistuin katsoi GQ-lehden epäsuorasti ja ilkeämielisesti verranneen Michelangelon Daavidin kuvaa mallin kuvaan ja näin tehdessään nöyryyttäneen taideteoksen korkeaa symbolista ja identiteettiä koskevaa arvoa mainostarkoituksessa. Tuomioistuin velvoitti GQ-lehden maksamaan Galleria dell’Accademialle 20 000 euroa taloudellisesta vahingosta ja 30 000 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Jonathan Körner

Kirjoittajat

Share: