Hermèsille jälleen voitto MetaBirkin-tapauksessa ja Cattelanin banaani ei loukannut aikaisemman teoksen tekijänoikeuksia

30.6.2023

banana taped on the wall

New Yorkin alueoikeus määräsi yhdysvaltaiselle taiteilijalle pysyvän kiellon markkinoida ja myydä ”MetaBirkin” NFT:ita.

Metabirkin-tapaus sai alkunsa vuonna 2022, kun Hermès nosti yhdysvaltalaista taiteilijaa Mason Rothschildia vastaan kanteen tavaramerkkiloukkauksesta. Kanteen mukaan taiteilija oli loukannut Hermèsin tavaramerkkejä luomalla ja myymällä yli 100 NFT-laukkua, jotka muistuttivat Hermèsin erittäin tunnettua Birkin-laukkumallia. Lisäksi Rothchild oli käyttänyt nimeä ”Birkin” ja rekisteröinyt verkkotunnuksen ”Metabirkins.com”.

New Yorkin piirituomioistuin ratkaisi asian helmikuussa Hermèsin hyväksi ja totesi, että Rothschild oli loukannut toiminnallaan Hermèsin tavaramerkkejä sekä syyllistynyt Hermèsin tavaramerkkien vesittämiseen ja verkkotunnuksen kaappaamiseen. Oikeuden päätöksestä huolimatta Rothchild jatkoi MetaBirkin NFT:iden myyntiä ja Hermèsin tavaramerkkien käyttöä. Tämän perusteella Hermès vaati, että New Yorkin alueoikeus määrää Rothchildille pysyvän kiellon jatkaa MetaBirkin-laukkujen myyntiä ja markkinointia sekä velvoittaa Rotchildin luovuttamaan jäljellä olevat NFT:t Hermesille.

Viime viikolla tuomioistuin hyväksyi Hermèsin vaatimuksen ja määräsi Rothchildille pysyvän kiellon markkinoida MetaBirkin NFT:ita. Tuomioistuimen mukaan pysyvä kielto oli välttämätön, sillä Rothchildin toiminta oli omiaan johtamaan kuluttajia harhaan sekä aiheuttamaan pysyvää haittaa Hermèsille. Aikaisempaan oikeudenkäyntiin viitaten tuomioistuin muistutti, ettei Rothchildillä ollut oikeutta antaa kuluttajille sellaista vaikutelmaa, että Rothchildin markkinoimat NFT:t olisivat peräisin Hermèsiltä tai Hermèsin tukemia. Kieltomääräyksestä huolimatta tuomioistuin ei velvoittanut Rothchildia luovuttamaan hallussaan olevia NFT:ita Hermèsille.

Italialaisen taiteilijan seinään teipattu banaani ei loukannut aikaisemman teoksen tekijänoikeuksia

Floridan alueoikeus ratkaisi hiljattain vuosia kestäneen tekijänoikeuskiistan koskien italialaisen taiteilijan Cattelanin maailmanlaajuisesti tunnettua teosta ”Comedian”, joka muodostuu seinään teipatusta banaanista. Taideteos oli esillä Art Basel Miamissa, josta myytiin vuonna 2019 120 000 dollarilla.

Tämän seurauksena yhdysvaltalainen taiteilija Joe Morford nosti kanteen Cattelania vastaan ja väitti, että ”Comedian” loukkaa Morfordin tekijänoikeuksia, sillä se on kopio taiteilijan vuonna 2000 luomasta taideteoksesta ”Banana and Orange”. Morfordin taideteos muodostuu banaanista ja appelsiinista, jotka ovat teipattu ilmastointiteipillä seinään. Vertailtavat teokset erosivat toisistaan siinä, että Morford oli käyttänyt teoksessaan vihreää taustaa, kahta hedelmää, kun taas Cattelan käytti teoksessaan ainoastaan yhtä hedelmää eikä teoksessa ollut lainkaan taustaa. Lisäksi hedelmät oli asemoitu vertailtavissa teoksissa toisistaan poikkeavalla tavalla.

Floridan alueoikeus ratkaisi asian Cattelanin hyväksi ja totesi, ettei Morford ollut esittänyt riittävästi näyttöä sen puolesta, että Cattelan olisi käyttänyt Morfordin taideteosta oman teoksensa pohjana. Tuomioistuimen mukaan teoksen vapaa saatavuus ja mahdollisuus tutustua teokseen eivät yksinään riitä osoittamaan, että Cattelan olisi tutustunut Morfordin teokseen ennen oman taideteoksensa luomista.

Lisäksi tuomioistuin korosti ratkaisussaan, ettei tekijänoikeus suojaa teoksen ideaa, vaan ainoastaan teoksen alkuperäistä ja luovaa ilmaisua. Koska Cattelan ei ollut kopioinut Morfordin teoksen tekijänoikeussuojan piiriin kuuluvia yksityiskohtia, kuten hedelmien teippauskulmaa, teoksen taustaväriä tai ilmastointiteipistä tehtyä kehystä, tuomioistuin katsoi, ettei Cattelanin teos loukannut Morfordin tekijänoikeuksia.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Lucas Van Oort

Kirjoittajat

Share: