Hallitus esitti lakiin lisättäväksi korvausta e-aineiston kirjastokäytöstä

12.10.2023

A man listening to a book

Hallitus on esittänyt muutettavaksi tekijänoikeuslakia. Esitetty muutos koskisi korvausta e-kirjojen ja e-äänikirjojen kirjastokäytöstä. Tekijänoikeuslakiin olisi tarkoitus lisätä 1.1.2024 alkaen säännös yleisissä kirjastoissa ja korkeakoulujen kirjastoissa tapahtuvan e-kirjojen ja e-äänikirjojen yleisölle välittämisen korvaamisesta.

Hallituksen esityksen mukaan e-aineistojen, kuten e-kirjojen, e-äänikirjojen ja e-lehtien, asiakaskäytön käyttökerrat yleisissä kirjastoissa ovat olleet viime vuosina kasvussa. E-aineistojen käyttömäärien arvioidaan kasvavan myös tulevaisuudessa kirjankustannustoiminnan digitalisoitumisen seurauksena. Tästä asiakaskäytössä tapahtuvasta muutoksesta on katsottu olevan teosten tekijöille selviä seurauksia, koska kirjojen lainaamisesta maksettava lainauskorvaus ei koske e-aineistojen käyttöä.

Tekijänoikeuslakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi pykälä 38 a, jossa todetaan muun muassa, että kirjallisen teoksen tekijällä on oikeus saada korvausta teosten käytöstä, joka tapahtuu yleisen kirjaston tai korkeakoulukirjaston välittäessä e-aineistoa yleisölle. Myös kirjallisen teoksen suullisella esittäjällä olisi oikeus saada korvaus e-aineiston asiakaskäytöstä.

Korvaus on hallituksen esityksen mukaan luonteeltaan julkisoikeudellinen varallisuusetuus, jonka suuruus ja jatkuvuus riippuvat määrärahasta, joka on osoitettu valtion talousarviossa. Valtion vuoden 2024 talousarvioon sisältyy ehdotus miljoonan euron lisäämisestä e-aineistojen lainauskorvausta varten sekä lainakorvauksen järjestämiseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote aiheesta on luettavissa täältä. Hallituksen esityksen (HE 46/2023 vp) pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / Kenny Eliason

Kirjoittajat

Share: